Veteran: Fredninger giver ro i sjælen

Et forslag fra Dansk Folkeparti vil stække fremtidens fredninger. Mark Olesen Jensen, der er veteran fra Irak og Afghanistan, finder ro i den fredede natur og er uforstående over for partiets forslag.

Flyene hænger lavt på den stålgrå himmel over Øresund. I horisonten presser Københavns højhuse sig ind over det store fredede naturområde på Vestamager. Decembervinden er hundekold.

Men det mærker man ikke i Pinseskoven. Her er ro. Stille. Her råder naturen, og 34-årige Mark Olesen Jensen kender skoven og resten af Naturpark Amager som sin egen bukselomme – ja, han kan endda koordinaterne for området.

– Lige her sover jeg engang i mellem, og der findes ikke noget bedre end at ligge og kigge op i nattehimlen. Man får ro i sjælen, siger Mark Olesen Jensen, mens han peger mod et ufremkommeligt krat mellem de hvide birkestammer.

Pinseskoven er en selvsået birkeskov af frø, der er blæst hertil fra Sverige. Skoven er en del af et 2.400 hektar stort fredet naturområde på den sydlige del af Vestamager.

En fantastisk plet på jorden

I Pinseskoven finder den tidligere soldat helle. Mark Olesen Jensen har været på to missioner for Danmark. Irak og Afghanistan.

– Så snart jeg kommer ind i Amager Naturpark, falder der ro på. Jeg føler mig i den grad hjemme her, og det giver en særlig fred at vide, at netop denne lille fantastiske plet på Jorden ligger her – uforanderlig og for al eftertid. Det gør den, fordi den er fredet og tak for det, lyder det fra sønderjyden, der udpeger en tårnfalk, der elegant hænger over de vidtstrakte græsland.

Han har øjne på det hele. Det dufter af fugtig skovbund, da han plukker en svamp og forklarer, at lige præcist svampene har han (endnu) ikke styr på. Men han har helt klart styr på den øvrige natur omkring sig:

– Det er helt vildt. Man kan komme her en sommerdag og pludselig være omgivet af helt vildt flotte sommerfugle – ilia sommerfuglen blandt andre. Tænk engang, den lever kun lige her. Lige på denne plet i Danmark og kun lige på denne strækning. Det er virkeligt specielt, og synet af dem gør mig altid rigtig glad. Så føler jeg, at jeg er en del af et større hele. Det giver ro i sjælen, siger Mark Olesen Jensen, der til daglig læser til folkeskolelærer.

Kun fredninger sikrer, at naturen får lov at ligge, hvor den har besluttet at ligge. Den rigdom, det medfører, skal vi naturligvis stå værn om. Vi skal frede mere – ikke mindre.

Kayas Pizza box
Kayas Pizza box