Verdenspremiere på online-tjeneste, der bryder ensomhed

Foto: Colourbox

’Online Besøgsven’ skaber kontakt mellem ensomme og frivillige via computer, tablet eller smartphone. Det er en platform, Holstebro Kommune som den første i verden har taget i brug.

Ensomhed kan være svært at bryde. Ensomhed kan medføre sundhedsproblemer på lige fod med rygning og alkohol.

Der har længe eksisteret netværk, hvor frivillige besøgsvenner fysisk tager ud og besøger ensomme. Nu sørger kommunen sammen med Røde Kors for, at ensomme og frivillige også kan mødes online.

– ’Online Besøgsven’ gør det muligt for ensomme og frivillige at snakke sammen om et emne, begge parter interesserer sig for, og på et tidspunkt der passer dem begge. Det, at man ikke skal bruge tid på transport, gør det nemmere for ensomme og frivillige at mødes. Det kan være med til at skabe nye relationer og tiltrække flere frivillige, forklarer udviklingskonsulent Sofie Keller Dahl.

Supplerende tilbud

Hun understreger, at pilotprojektet ikke skal erstatte eller konkurrere med de besøgstjenester, der allerede findes og er stor efterspørgsel på. ’Online Besøgsven’ er et alternativ og supplement. Det lægger Social- og Sundhedsudvalgets formand, Jens Kristian Hedegaard, også vægt på.

– Mental sundhed er et af temaerne i vores sundhedspolitik. Så vi er meget opmærksomme på ensomhed, og hvad vi kan gøre for at bekæmpe ensomhed. Vi samarbejder allerede med foreninger i projektet ’Sammen bekæmper vi ensomhed’, som hjælper ensomme ældre ind i sociale fællesskaber. Med ’Online Besøgsven’ håber vi at hjælpe endnu flere ud af ensomheden, siger Jens Kristian Hedegaard.

De første er allerede online

15 frivillige er foreløbig uddannede som online-besøgsvenner. Og den første borger er allerede online.

Røde Kors Holstebro rekrutterer og organiserer de frivillige, mens blandt andre kommunens medarbejdere i hjemmeplejen spotter dem, der forventes at kunne få glæde af en online besøgsven.

– Men mange af de ensomme seniorer i kommunen, vi ikke er i daglig kontakt med, kan også få glæde af projektet. Så dem vil vi også gerne i forbindelse med. Det eneste, det kræver, er en computer, tablet eller smartphone med adgang til internettet, fortæller Sofie Keller Dahl.

30. oktober skal hun fortælle om ’Online Besøgsven’ og projekt ’Sammen bekæmper vi ensomhed’ på en konference arrangeret af virksomheden connec, som har udviklet ’Online Besøgsven’.

Brinks box
Gaardhøje box 2019