Varm efterårsgryden op og skru ned for bakterierne

Der skal blus på komfuret og blæs på køleskabet, hvis du skal undgå, at madbakterierne sidder med ved bordet

​Mange forbrugere bliver syge af gryderetter og hakkebøffer serveret ved spisebordet derhjemme. Ofte fordi de glemmer, at de fleste bakterier dør af høj varme og trives dårligt i kulden. Derfor minder Fødevarestyrelsen nu forbrugerne om, at det en rigtig god idé at varme efterårets simreretter godt igennem og gennemstege hakkebøffen, så den ikke er hverken rå eller rosa, når den lander på tallerkenen.

De varme anbefalinger fra Fødevarestyrelsen bliver præsenteret i fire små kampagnefilm på blandt andet Facebook, Youtube og Instagram henover efteråret. Filmene minder også forbrugerne om, at maden skal hurtigt på køl, så madbakterierne holdes i skak.

“Vi ved fra tidligere undersøgelser, at mange ikke gennemsteger fx kyllingelårene og burgerbøffen ordenligt. Vi ved også, at 1 bakterie kan blive til 1 million på seks timer, hvis maden står for længe og lumrer ved stuetemperatur. Dermed kan et hyggeligt måltid derhjemme blive fatalt for især små børn, ældre og svækkede”, advarer dyrlæge i Fødevarestyrelsen, Inge-Lis Kyllesbæk.

Hun opfordrer forbrugerne til at få retter og rester hurtigt på køl, hvis ikke de skal spises her og nu.

“Du mindsker risikoen for en alvorlig fødevareforgiftning, hvis du lader den varme mad dampe af, og kommer den over i mindre bøtter, inden den kommer i køleskabet. Eller stil gryden ud på altanen, hvis det er vinterkoldt, lyder opfordringen fra Fødevarestyrelsen.

Læs Fødevarestyrelsens gode råd og se de fire kampagnefilm.

Brinks box
Gaardhøje box 2019