Styr temperaturen som en professionel

Get Fit aug19

Hvad enten du er købmand, cafeejer eller restauratør, skal du have styr på temperaturen i sommervarmen. Så undgår du at servere fordærvede fødevarer for dine kunder.

Pressemeddelelse, Publiceret: 12. juli 2019

Ændret 12. juli 2019

Når termometeret står på sommer, skal der skrues op for kulden i kølediske og kølerum i cafeer, supermarkeder, slagterbutikker og restauranter. Og de varer som lastbilerne bakker hen til butikken, skal endnu hurtigere på køl, når temperaturen kravler opad. Sådan lyder rådet fra Fødevarestyrelsen, der hver sommer er ekstra opmærksomme på, om detailhandlens og grossisternes letfordærvelige fødevarer kommer på ret køl i en fart.

– Det er gift for fødevaresikkerheden, hvis fx fersk kød og fisk står i solen. Derfor skal man sørge for at være klar, når der kommer friske forsyninger, få varerne hurtigt på køl og kontrollere temperaturen, forklarer kontorchef i Fødevarestyrelsen, Jakob Munkhøj.
Og derfor skal alle butikker have både en risikovurdering af, hvor kølekæden kan knække og et egenkontrolprogram, der sikrer, at de har styr på temperaturen.

Men også hjemme i privaten kan man med fordel skæve til de krav og anbefalinger, Fødevarestyrelsen har til virksomhederne. Fødevarestyrelsen har da også en håndfuld gode råd – både til de professionelle og til forbrugerne.

Fødevarestyrelsens fem gode råd til de professionelle

1. Vær opmærksom på, at de varer du modtager, er kølet ordentligt ned fra grossisten, og sørg for at få varerne hurtigt på køl.

2. Køb ikke flere varer hjem, end du har kølekapacitet til. Hvis der er for mange varer på køl, kan det være svært at holde den korrekte temperatur for alle varerne.

3. Undgå at tage for store mængder råvarer ud fra køl, når der skal produceres og sørg for, at det færdige produkt kommer tilbage på køl hurtigst muligt.

4. Påbegynd nedkøling af madretter hurtigt, og køl ned i små portioner, så det er muligt at nå fra 65 grader til under 10 grader på maksimalt tre timer.

5. Lav ekstra temperaturmålinger flere steder i kølerum, køleskabe og kølemontre for at sikre, at alle fødevarerne holder den korrekte temperatur.

Fødevarestyrelsens fem gode råd til forbrugerne

1. Tag en kølekasse med på indkøb, stranden og skovturen

2. Tjek temperaturen i dit køleskab

3. Få varerne hurtigt på køl, når du kommer hjem

4. Køl dine retter og eventuelle rester ned hurtigt

5. Lad ikke maden stå ude i solen, på køkkenbordet eller ved grillen.

Fødevarerstyrelsen

Brinks box
Y Markedsføring