”Ssssssssskud kommer”

Seniorsergent Søren fortæller om kampvognssimulatorensimulatoren
I går startede kampvognskommandørkurset på kampeksercits modulet, følgende sidste ugers skyttemodul

Det var et par lange dage for kursisterne på kampvognskommandørmodulet, de to uger de har været i kampvognssimulator. Måske påsken har været en kærkommen mulighed for at tænke på andet end kampvogne. Måske. Eller måske tænker kampvognsfolk på kampvogne hele tiden… ”Det er sjovt og spændende. Altså jeg glæder mig til at se vognen igen. Ved ikke om jeg har savnet den ligefrem, men der er romantik i luften!” siger en af kursisterne, inden det var tid til en tiltrængt kaffe refill.

Selve simulatoren er godt 20 år gammel, men har undervejs gennemgået flere opdateringer. Snarligt gennemføres en midlife update (MLU) i forbindelse med opgraderingen af Dragonregimentets kampvogne til Leopard 2A7. I det tilstødende klasselokale kan der simuleres alt fra kampvogne til infanterikampkøretøjer og trænes helt basale radioprocedurer.

Simulatoren vartes af en fast instruktør der sørger for at hardware og software er kampklart. Seniorsergent Søren siger: ”Man kan afprøve og indlære skydeteori, og både hvis de selv skyder forkert, eller som en indlagt fejl kan vi tvinge skytten og kommandøren til at gennemføre korrektioner.

Der kan gennemføres handlebane for en enkelt vogn med skytte og kommandør, op til to delinger – og faktisk lige knapt en eskadron med lidt fantasi. Op til 10 vogne siger Søren.

Derudover kan vi lave fremrykning i reelt terræn eller kunstigt terræn. Herunder et scenarie hvor vi træner krig mellem Struer og Lemvig. Det meste har vi selv bygget med hjælp fra Hovedværkstedet. Selve softwaren hedder Steel Beasts og det er muligt at tilkøbe alle de typer køretøjer og fly og hvad end vi kan tænke os.”

Under træningen gemmes et stillbillede hvert 4. sekund, samt i skudøjeblikket. Så man kan evaluere – med hjælp fra instruktøren og medkursister i den såkaldte ”stikkerstol”. Man kan altså tørtræne procedurer, og samtidig spare ammunition.

Vi kan træne med forskellige typer fjender: Fjenden dum og blind, Fjenden ”levende” og ufarlig eller Fjenden reel og gennem kunstig intelligens kan skyde igen, enten ved at besvare ilden eller skyde først. Det er forskellen på en boksebold og en boksering. Der er meget læring i muligheden for at få nogen på ørerne.

Inde i simulatoren skal kursisterne være opmærksomme på, at mikrofonen skal aktiveres inden at man kan afgive sine meldinger, hvilket gør at folkene med hjelme på taler lidt skørt. ”Ssssskud kommer” eller bare en højlydt pusten forud for melding er helt normalt, og ikke udtryk for kampvognsfolks manglende kondition, som resultatet af aversionen mod at bevæge sig til fods.

Fokus er at træne til når ikke alle systemer er operative, ikke når vejret er godt og vinden i ryggen, og fjenden er let at se. ”Vi skal kunne slås under alle forudsætninger. Alle nødsituationer og på den måde tænker vi anderledes end mange andre lande der primært gennemfører træning på højeste driftssystem” siger seniorsergent Søren.

I denne uge går de kommende kampvognskommandører i gang med kampeksercitsmodulet, hvor de seneste mange ugers uddannelse skal forenes og krydres med taktiske overvejelser.

Kayas Pizza box