Sensommer og høst på Ausumgaard

Det er blevet sensommer og høsttid, og vi står hele tiden klar til at køre i marken.
Onsdag eftermiddag var stemningen på gården i top. Efter en nat med meget dug og en fugtig morgen med tæt tåge, blev eftermiddaggen og aftenens vejr lige efter en landmands hoved: med både sol og varme. Det betød at mejetærskeren kørte ud lige over middag, og vi kunne høste til langt ud på natten. Torsdag så vejret også fint ud – og til frokost blev der bestilt aftensmadspakker til hele markholdet hos Bente i køkkenet.
Vi kom da også godt i gang med mejetærskeren – med så kom regnen pludselig igen, igen, igen.
Slukøret måtte markfolkene køre hjem igen først på eftermiddagen – og vi regnede faktisk ikke med at kunne høste mere i dag. Men et par timer senere – rullede mejetærskeren så lige så forsigtigt ud igen, i håbet om at vi kunne høste lidt rug Nedredal ved Vejrum Kirkeby.

Vejret er altså i disse dage et godt billede på resten af sommeren: helt vildt omskifteligt – også i højere grad end vi er vant til.
Der har ikke været mange hele dage i marken, da høsten meget ofte og pludseligt er blevet afbrudt efter få timer. Så er mejetærsker og kornvogne trisset hjemad med slukørede folk ombord.
Sådan sættes tålmodigheden dagligt på prøve denne sommer.

Men sådan er livet som landmand indimellem. Man må væbne sig med tålmodighed og hele tiden være klar, når forholdene og vejret tillader arbejdet med afgrøderne.
Heldigvis er vi på trods af vejrets skiften efterhånden nået langt med årets høst. Og så er vi glade for, at vi netop i år har udvidet korntørreriet med ca. 20% ekstra kapacitet på grund af en større andel af frøgræs i marken i år. Det hjælper os nu, hvor kornet desværre har et ganske stort vandindhold.

Det blev alligevel en god høstdag

Nu er dagen snart ved at være slut – og status er, at vi faktisk stadig høster her ved midnatstid. I eftermiddags var stemningen en lille smule trykket af uvisheden og det uforudsigelige vejr. Men regnen var meget lokal – og sidst på dagen var vi også heldige at få lidt vind. Så her til aften knokler alle mand på. Gården og marken summer af liv, der fortælles historier i walkie talkierne maskinerne imellem – og den helt rette høststemning har indfundet sig.
Nu fortsætter vi så længe vejret og energien tillader det. Det er sådan nogle aftener, hvor det er skønt at være landmand.

Mejetærskeren er klar til at køre i hvedemarken kl. 23 torsdag aften.
Kayas Pizza box