Pumptrack-baner undervejs i Holstebro Kommune

Cykling på pumptrackbane (Foto: Colourbox)

Sir Lyngbjerg MTB- og Sporbyggerlaug samt Visionsgruppen Mejrup etablerer med opbakning fra kommunens kultur- og fritidsudvalg og Holstebro Idrætsråd to pumptrack-baner i henholdsvis Krunderup og Mejrup.

De to pumptrack-baner vil kunne bruges af alle typer cykler og passer til alle aldersgrupper og niveauer.  De to pumptrack-baner har ifølge de to foreninger også til formål at skabe nogle nye cykelattraktioner, som vil tiltrække cykelentusiaster fra andre steder i Danmark.

Hvad er en pumptrack-bane?

En pumptrack er en bane, hvor der formes runde ”pukler” og høje kurver i alle sving. Disse pukler og kurver formes manuelt med håndredskaber, og de skal ligge med en bestemt afstand og en bestemt udformning, for at fremdriften bibeholdes hele vejen rundt.

Det specielle ved en pumptrack-bane er de mange mindre bakkers udformning, som gør det muligt at køre banen rundt uden brug af pedaler, fordi man i stedet ’pumper’ fart i cyklen. Typisk laves puklerne, så man kan køre mange forskellige linjer på ruten, og de dygtigste kan ”hoppe” fra pukkel til pukkel og fra en sporretning til en anden.

Pumptrack er et relativt nyt fænomen. Den første pumptrack-bane dukkede op på en australsk Mountainbike-film i 2005, og siden har MTB-folkets pukkelpister bredt sig over hele verden. I Danmark er der dog kun ca. 10 baner, og nu kommer der to yderligere baner her i Holstebro Kommune.

Frivillige kræfter bag etableringen af pumptrack-banerne

Arbejdet med pumptrack-banerne i Mejrup og Krunderup udføres hovedsageligt af frivillige, og der forventes derfor en længere byggeproces, før banerne kan tages i brug. Pumptrack-banen konstrueres af stabilgrus, som komprimeres hårdt i små lag for at opnå den størst mulige slidstyrke og hårdhed. Banen belægges derefter med et lag stenmel øverst.

I Mejrup har en række borgere besluttet sig for at arbejde visionært med byudvikling af Mejrupområdet med fokus på relationer og fællesskab. Gruppen kalder sig Visionsgruppen, og de får ved hjælp af fundraising bygget en pumptrack-bane, som skal placeres i bakkelandskabet, der findes i den vestlige del af Mejrup Kirkeby.

Banen er primært tiltænkt mountainbikes og BMX cykler, men både begyndere og øvede kan have gavn og fornøjelse af at køre på en pumptrackbane. MGU vil i samarbejde med frivillige brugere stå for den fremadrettede vedligehold af banen.

I Krunderup er det Sir Lyngbjerg MTB- og Sporbyggerlaug, som er primus motor for projektet og ansvarlige for byggeriet. I Krunderup vil banen etableres i det grønne trekantede naturareal nord for idrætscentret.

Projektansvarlig Allan K. Madsen betegner foreningens formål med pumptrack-banen således.

-Vi vil gerne skabe et sammenhold i lokalsamfundet med et outdoor-tilbud af høj klasse, som kan bruges af flere forskellige brugere. Vi ser banen som et supplement til Sir Lyngbjerg MTB spor, og på sigt vil vi have asfalt som toplag, så den ud over cykler også vil kunne bruges af folk på løbehjul, rulleskøjter, skateboards og fjernstyrede biler.

Formand for Kultur og Fritidsudvalget i Holstebro Kommune, Lene Dybdahl er begejstret for initiativerne.

-Det er fantastisk, at vi får sådanne spændende faciliteter i vores kommune, som er blevet igangsat af frivillige lokale ildsjæle. For det første skabes der flere naturlige fælles samlingssteder for cykelinteresserede børn, unge og forældre, og for det andet vil det også være berigende for de mange besøgende fra andre byer, som kommer hertil for at nyde vores dejlige natur. Nu får elitecyklister og motionister fra nær og fjern ud over de mange andre anlagte MTB-spor også mulighed for at benytte de to nye pumptrack-baner.

Kayas Pizza box
Kayas Pizza box