Oskar har i et år glædet sig til første dag i førskole

Foto: Store forventninger og nyt tøj. Oskar Baun Nilsson og mor Heidi Bygvraae Nilsson til første førskoledag på Sønderlandsskolen i Holstebro.

525 små drenge og piger i Holstebro Kommune tager i et par måneder forskud på skolelivet og får blid overgang fra børnehave.

Flagene stikker op af blomsterkummerne ved indgangsdøren. Endelig og omsider skal 6-årige Oskar Baun Nilsson begynde i førskole. Han har ventet og længtes efter denne dag i næsten et helt år. Mor er taget med til den festlige dag i fritidsordningen på Sønderlandsskolen i Holstebro.

Andre 524 børn begyndte også 1. maj i førskole på Holstebro Kommunes 17 skoler. I de næste par måneder skal de gøre klar til skolelivet. De møder hver morgen i fritidsordningen og går om eftermiddagen over på skolen. De vænner sig til skolelivet inden den første rigtige skoledag – 12. august.

– Det er en rigtig god overgang fra børnehave til skole, synes Oskars mor, Heidi Bygvraae Nilsson. Vi prøvede førskole med Oskars storesøster, Olivia. Vi kunne mærke, at hun vænnede sig til at sidde stille, til at lytte og til at tage hensyn til andre.

God skole

Familien Baun Nilsson oplever Sønderlandsskolen som en god skole. Derfor er det naturligt, at Oskar starter her. Far Anders har gået på Tvis Skole, mor Heidi på Nørrelandsskolen i Holstebro.

– Vi skal værne om folkeskolen. Det er fantastisk, at vi i Danmark kan få lov at uddanne vores børn helt gratis, siger Heidi Bygvraae Nilsson.

Oskar har glædet sig til førskole nærmest lige siden de kammerater, der er et år ældre, forlod Børnehuset Kærnen nær Sønderlandsskolen. Pludselig var han blandt de store i børnehaven. Far og mor måtte også købe nyt tøj til ham til første førskoledag.

Harmoniske klasser

Pædagog Knud Bjerre Sloth har glædet sig næsten lige så meget som Oskar. Også selv om han har prøvet førskole flere gange. Hvem er de nye forældre, og hvordan ser deres børn ud?

– Førskole er en god idé. I de næste par måneder vænner børnene sig til fritidshjemmet. Derefter kan de bruge alle deres kræfter på selve skolen, når de begynder rigtig i skole i august, siger Knud Bjerre Sloth.

– Vi får på Sønderlandsskolen drenge og piger fra 13 forskellige børnehaver. I de næste uger lærer vi dem at kende, og så kan vi sammensætte harmoniske skoleklasser, siger Knud Bjerre Sloth.

Små opgaver

Nogle børn kan slet ikke vente med at begynde at lære. Så får de små opgaver, som de kan sidde med i førskole.

– Men vil de hellere klatre i træer, så gør de det. Vi presser ingen.

– Hver eftermiddag henter forældrene deres børn på skolen. Derved begynder de også på forhånd at lære skolen at kende, fortæller Knud Bjerre Sloth.

Læs mere om førskole på holstebro.dk

Kayas Pizza box