Odin Teatret i Iran: IRANSK BEGEJSTRING

Odin Teatret blev hyldet i Teheran under sin turné, men blev til gengæld nægtet indrejse i USA

NYHED FRA ODIN TEATRET

Mens iranerne tidligere i februar var begejstrede for Odin Teatrets turnéophold med bl.a. den nye forestilling ”Træet” på programmet, var amerikanerne anderledes ugæstfrie. De nægtede simpelthen repræsentanter fra Odin Teatret indrejse i USA!

Historien er den, at Odin Teatret efter den succesfulde turné i Iran skulle rejse til USA. Julia Varley var inviteret til at opføre The Flying Carpet og samtidig modtage en pris på den internationale teaterfestival Cassandra i Miami. Eugenio Barba var inviteret med som æresgæst og skulle holde et foredrag. Desuden skulle filmen om Holstebro Festuge – ”Landet hvor træerne flyver” – vises.

Nægtet indrejse

Til festivalarrangørernes store fortvivlelse nægtede de amerikanske myndigheder imidlertid – på grund af Odin Teatrets turné til Iran – at udstede den såkaldte ESTA-tilladelse. Tilladelsen er normalt ren rutine og fritager borgere i en række EU-lande for visumpligt.

Og da der ikke længere var tid til at søge om et almindeligt visum, som tager op til seks måneder, måtte Odin Teatret meddele arrangørerne, at man desværre ikke kunne være til stede.

En hindring

Turnéen til Iran var en hel anden oplevelse.

Iran rummer én af verdens ældste og mest fascinerende og frodige kulturer. Gennem årtusinder har betydelige kunstnere, lærde og dygtige handelsfolk bidraget til frugtbarheden i landets kultur, og det har igen skabt en ikke ubetydelig indflydelse på den universelle kulturarv.

Det har derfor ikke været lysten, det har skortet på, når det har været umuligt at realisere de ønsker, mange iranske teaterfolk og festivaler gennem årene haft om at få Odin Teatret på turné i Iran. De politiske forhold har ofte været en hindring for, at der har kunnet ske en udveksling på tværs af grænser.

Det lykkedes

Men endelig lykkedes det i begyndelsen af februar. For første gang kunne Odin Teatret drage på turné til Iran, til hovedstaden Teheran, med sin nyeste forestilling ”Træet” sammen med en række andre aktiviteter: masterclass, filmforevisning (om bl.a. Holstebro Festuge), forelæsning og workshops.

Interessen var overvældende. Folk stod i kø til ”Træet” mange timer i forvejen, og mange måtte gå forgæves. De iranske arrangører prøvede at få gæstespillet forlænget, men Odin Teatret måtte desværre takke nej på grund af, at nogle af teatrets medarbejdere skulle videre på turné til USA…

Kayas Pizza box

Be the first to comment

Leave a Reply