Når vi tager på ferie, går tyven på arbejde: Sådan gør du og dine naboer tyven arbejdsløs

Sommerferien venter lige om hjørnet, og mens vi tager på ferie, tager tyven på arbejde. Men hvis gode naboer deler viden og hjælper hinanden, kan I snyde tyven.

”Årvågne naboer kan mindske den indbrudsbølge, som vi typisk oplever i sommerferiemåneden juli,” siger Christina Tang Sørensen, kriminolog i Nabohjælp, som TrygFonden og Det Kriminalpræventive Råd står bag.

Tal fra Danmarks Statistik viser, at der sidste år i Region Midtjylland blev begået 18,7 indbrud om dagen i juli måned. Det er 12,7 procent flere indbrud end gennemsnittet for årets andre lyse måneder, og det gør juli til højsæson for indbrud i Region Midtjylland.

Men med nogle små tricks kan du ødelægge arbejdsforholdene for tyven og forhåbentlig undgå ubehagelige overraskelser, når du kommer hjem fra ferie.

Gode naboer kan gøre en forskel

Som det første bør du række ud til dem lige omkring dig – for dine naboer kan faktisk være tyvens værste skræk. Med hjælp fra dine naboer er din bolig aldrig helt alene hjemme, og dine naboer kan løbende parkere en bil eller en cykel i din indkørsel, tømme din postkasse og flytte rundt på dine ting, så dit hus ser beboet ud.

Gode og årvågne naboer er et af de mest effektive redskaber mod tyven. Sammen kan I være hinandens øjne og ører i kvarteret ved at hilse interesseret på nye ansigter og spørge ind til deres ærinde.

”Opmærksomme naboer er noget af det, der stresser indbrudstyven allermest, og aktiv nabohjælp kan forhindre op til hvert 4. indbrud. Derfor er vi glade for, at så mange borgere i Region Midtjylland har meldt sig som nabohjælpere. Og der er brug for endnu flere – måske dig?,” siger Christina Tang Sørensen, kriminolog i Nabohjælp, som TrygFonden og Det Kriminalpræventive Råd står bag.

Nabohjælpere i Region Midtjylland

Heldigvis findes der gode naboer i Region Midtjylland. En opgørelse fra Nabohjælp viser, at hele 61.815 midtjyder er tilmeldt som nabohjælpere. Lige nu bor der flest i Aarhus Kommune, efterfulgt af Silkeborg og Viborg Kommune.

 1. Aarhus Kommune: 18.384
 2. Silkeborg Kommune: 4.866
 3. Viborg Kommune: 4.780
 4. Skanderborg Kommune: 4.438
 5. Randers Kommune: 3.922
 6. Horsens Kommune: 3.685
 7. Holstebro Kommune: 3.526
 8. Herning Kommune: 3.279
 9. Favrskov Kommune: 2.731
 10. Syddjurs Kommune: 2.097
 11. Ringkøbing-Skjern Kommune: 2.010
 12. Hedensted Kommune: 1.629
 13. Ikast-Brande Kommune: 1.423
 14. Skive Kommune: 1.224
 15. Norddjurs Kommune: 1.220
 16. Odder Kommune: 978
 17. Struer Kommune: 933
 18. Lemvig Kommune: 678
 19. Samsø Kommune: 12

Gode råd: Sådan snyder du tyven i ferien

 • Tænk over, hvor synlige dine særligt værdifulde genstande er fra gaden. Kan man se dine designermøbler, smykker eller lignende gennem vinduerne ude på gaden?
 • Efterlad lidt opvask, vasketøj eller måske børnenes legetøj fremme, så det ser ud, som om det lige er blevet brugt. Det signalerer, at der er nogen hjemme i huset.
 • Sæt en timer på din radio og dit lys, eller brug et såkaldt fake-tv, der får det til at se ud som om, at dit tv er tændt.
 • Lås dine redskaber og dit værktøj inde i redskabsskuret, så de ikke kan bruges til at bryde ind i din bolig.
 • Klip hækken, så den højest er 1,6 meter høj. Dermed minimerer du de gode gemmesteder omkring boligen, som kan give tyven ”arbejdsro”.

Læs mere om Nabohjælp på www.nabohjælp.dk og om, hvordan du sikrer din bolig på www.dkr.dk.


Nabohjælp – et samarbejde mellem Det Kriminalpræventive Råd og 
TrygFonden

Nabohjælp er et samarbejde mellem Det Kriminalpræventive Råd og TrygFonden, som handler om at forebygge indbrud og skabe tryghed og trivsel for borgerne. Når borgerne bliver mere opmærksomme i deres nabolag, øges risikoen for tyvene. Det får dem til at opgive deres forehavende og giver borgerne en følelse af kontrol over eget liv, fordi de selv kan gøre noget for at forebygge kriminalitet.

Det Kriminalpræventive Råd

 

Kayas Pizza box