Musik skal være for alle børn

Holstebro Musikskole har Åben Musikskole lørdag den 27. april kl. 10-14.

Derfor introducerer Holstebro Musikskole gratis orkesterklub i forlængelse af det årligt tilbagevendende Åben Musikskole-arrangement

Musik skal være for alle børn i Holstebro Kommune.

Ikke kun for dem, der er så heldige, at deres skole tilbyder musikundervisning. Eller dem, der har mulighed for at få betalt musikundervisning på en musikskole.

Og netop det, at det musikalske univers skal være tilgængelig for alle børn, har Holstebro Musikskole både en klar holdning til – og såmænd også en løsning på.

– Idéen er at skabe et musikalsk fællesskab for alle børn, der elsker musik. Vi laver en orkesterklub, hvor der er fokus på musik, sjov og hygge hver mandag. Klubben er åben for alle børn fra 1. klasse og fremefter, og det vil være gratis at være med, fortæller musikskolens souschef, Linda Kaul Steffensen.

Orkesterklubben åbner første gang mandag den 29. april kl. 16.15, og derefter vil der være orkesterklub hver mandag frem til sommerferien.

Åben Musikskole

Alle musikinteresserede børn, unge og voksne kan få en forsmag på musikkens verden og muligheder lørdag den 27. april kl. 10-14, når der er Åben Musikskole.

Blandt de meget populære indslag er, at børnene kan prøve et instrument for at se og høre, hvordan det er at spille på det. Samtidig kan børnene prøve at spille sammen med nuværende musikskoleelever, få en snak med dem og på den måde få en oplevelse af, hvad et musikalsk fællesskab er.

Åben Musikskole byder traditionelt også på koncerter med børn fra musikkarruseller og orkesterspirer fra byens skoler, kæmpe trommeevent og andre musik-aktiviteter.

En stor succes

– Vi mener grundlæggende, det er vigtigt at opleve musikken sammen med andre. Det vil børnene kunne i vores gratis orkesterklubben på tværs af alder, køn og nationalitet. I august 2018 indgik vi som noget nyt et samarbejde med Trivselshuset med det fokus at tilbyde musikundervisning for børn med anden etnisk baggrund end dansk. Det er blevet en stor succes, fortæller Linda Kaul Steffensen.

Holstebro Musikskole ser det at tilbyde musikalske oplevelser for alle børn som en vigtig del af Holstebro Kommunes slogan om, at vi har kulturen til forskel og gerne bygger bro mellem f.eks. kulturinstitutionerne og forskellige målgrupper. Én af de nye broer kunne populært sagt være at forvandle musikundervisningen fra mesterlære til fællesskab…

– På musikskolen véd vi, at musik i dén grad sætter mennesker i bevægelse. Derfor har vi meget fokus på at nå børn, som måske ellers ikke vil have råd til at få musikundervisning. Det gør vi gennem vores samarbejde med skolerne og med projektet i Trivselshuset, siger hun.

Symbolsk brugerbetaling

Holstebro Musikskole er godt klar over, at hvis det skal lykkes at gøre musikundervisning og musikalsk fællesskab tilgængelig for alle, kræver det bl.a., at der økonomisk skal skrues på nogle knapper, så brugerbetalingen sættes ned til en symbolsk betaling.

Dansk Musikpædagogisk Forening har lavet en strategi, der skal bane vejen – og nøgleordene er: Økonomi, synlighed og lovgivning.

– Én af de metoder, vi arbejder med for at få nedsat brugerbetalingen, er at søge støtte hos fonde og andre, der kan se idéen i at skabe musikalske fællesskaber for alle børn. Også børn fra familier med en begrænset økonomi. Desuden bakker vi op om arbejdet med at lave forsøg med gratis musikundervisning i udvalgte kommuner, siger Linda Kaul Steffensen.

Kayas Pizza box