Mistanke om at donor-specifikke antistoffer kan give aggressiv åreforkalkning

Stærk mistanke om at donor-specifikke antistoffer kan give aggressiv åreforkalkning efter hjertetransplantation

Der ser ud til at være en stærk sammenhæng mellem aggressiv åreforkalkning hos hjertetransplanterede og donorspecifikke antistoffer i blodet. Nyt projekt skal afprøve, om UV-bestråling kan dæmpe nedsætte risikoen med færre bivirkninger.

25 % af de hjertetransplanterede havde donorspecifikke antistoffer

Når en hjertetransplanteret patient har såkaldte donorspecifikke antistoffer i blodet, tyder det på, at en del af kroppens immunforsvar reagerer mod det donerede hjerte. Et nyt studie fra Aarhus Universitetshospital og Aarhus Universitet har vist, at 25 % af de fulgte hjertetransplanterede patienter havde donorspecifikke antistoffer i blodet. En undersøgelse med infrarødt lys, såkaldt optical coherence tomography (OCT), inde i blodkarrene i hjertet viste, at patienter med donorspecifikke antistoffer havde mere udbredt åreforkalkning. Samtidigt var hjertets blodkar mere stive og ikke i stand til at øge blodstrømmen, når hjertet krævede det.

 

Ikke kun blodkar var påvirkede hos patienter med antistoffer

Tilstedeværelsen af antistoffer var forbundet med:

  • Mere udbredt åreforkalkning
  • Nedsat blodstrømning i hjertets kranspulsårer ved belastning
  • Nedsat pumpekraft af hjertet
  • Forhøjet tryk inde i hjertets kamre

 

Forskerne har fulgt de 79 undersøgte patienter

Forskerne fulgte de undersøgte patienter og fandt, at patienter med donorspecifikke antistoffer klarede sig markant dårligere, og de udviklede oftere hjertesvigt, afstødninger, forværret åreforkalkning eller døde.

 

Måske kan UV-stråling forebygge åreforkalkningen og forbedre prognosen

– Vi kan se, at patienterne med donorspecifikke antistoffer klarer sig dårligere på alle de målte parametre. Derfor er det også forventeligt, at patienterne har dårligere prognose, siger læge ph.d. Tor Skibsted Clemmensen, der har udført studiet.

Med aggressiv immundæmpende behandling kan man inaktivere de hvide blodceller, som laver antistofferne, men det er forbundet med stor risiko for alvorlige infektioner.

– Vi har derfor sat gang i et nyt spændende projekt i samarbejde med Blodbank og Immunologi, hvor vi inaktiverer de hvide blodceller med UV-bestråling, uden, at det medfører forhøjet risiko for infektioner. Det håber vi kan bedre prognosen for vores patienter, siger Tor Skibsted Clemmensen.

Kayas Pizza box
Gaardhøje box 2019