MENNESKER GØR SÆLUNGER MODERLØSE

Foto: Dyrenes Beskyttelse

Ligesom alle andre dyreunger er juni og juli også højsæson for sælunger. Og det kan Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral 1812 mærke på telefonerne. Bekymrede borgere ringer ind om enlige sælunger på kysterne, men ungerne er faktisk kun i nød, når der er mennesker omkring dem.

I juni og juli kan der spottes sælunger på de danske kyster, og i nogle tilfælde ligger ungerne alene, hvilket bekymrer mange forbipasserende strandgæster.

”Når man ser en sælunge på stranden, er det vigtigt at holde rigtig lang afstand til den. Sæler er så følsomme overfor mennesker, at sælmor ikke tør at nærmere sig sin unge, hvis der er mennesker omkring,” siger Michael Carlsen, biolog hos Dyrenes Beskyttelse.

Michael Carlsen forklarer, at sælunger i mange tilfælde ligger alene på kysten, fordi de midlertidigt er blevet væk fra moderen. Men mor og unge finder næsten altid hinanden igen, hvis de altså ikke forstyrres.

”Selvom en sælunge i mange tilfælde er blevet væk fra sin mor, når den ligger alene på kysten, må man ikke nærme sig den. Mennesker for tæt på er en af de hyppigste årsager til efterladte sælunger henover sommeren,” siger Michael Carlsen.

Ring kun 1812, hvis den er i nød

Menneskelige tilnærmelser og støj forstyrrer sæler i deres hvileperioder. Derfor kan en sælunge blive permanent efterladt, hvis der er for mange mennesker omkring den.

”En unge af spættet sæl passes kun af sin mor i tre-fire uger, og i løbet af den tid skal ungen nå mindst at fordoble sin vægt. Det er altså enormt vigtigt, at ungen får alle sine måltider, så den kan udvikle sig mest muligt. Hvis en unge bliver adskilt fra sin mor for tidligt, kan det få fatale konsekvenser,” siger Michael Carlsen.

Hvis sælen har synlige skader, er den i nød, og så er det vigtigt at kontakte Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral på 1812.

Det gør du, hvis du ser en sælunge på stranden

  • Rør den ikke og hold lang afstand.
  • Har den synlige skader, tag hurtigt et billede, gå væk igen.
  • Send billedet til Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral 1812.
  • Vagtcentralen vurderer, om sælen er i nød.

Hvornår er sælungen i nød?

Kayas Pizza box
Noojins boks alm.