Maren og dragedræbernes by

Vadestedet over Storåen blev i løbet af middelalderen erstattet af en bro: Storebro.

Gåtur i Holstebros kultur- og kunsthistorie med Ann Bodilsen og Peter Haarby

Lørdag den 15. juni er der ‘Museernes dag’ over hele Europa.

I år deltager Holstebro Kunstmuseum og Holstebro Museum med et fællesarrangement, hvor museumsinspektør Ann Bodilsen, Holstebro Museum, og kunstformidler Peter Haarby, Holstebro Kunstmuseum, er værter for en gåtur gennem Holstebros midtby.

Turen begynder kl. 14, og man kan høre fortællinger om den kultur- og kunsthistorie, der er med til at gøre Holstebro til byen med ‘kulturen til forskel’.

Vadestedet

Holstebro opstod i den tidlige middelalder, hvor veje fra alle verdenshjørner mødtes for at passere Storåen. Det var ved vadestedet over åen, at det hele begyndte. I løbet af middelalderen blev vadestedet erstattet af en bro: Storebro. Og gennem de følgende århundreder udviklede byen sig til at blive en driftig handels- og industriby og et kunst- og kulturcentrum.

Det fortælles, at en forfærdelig drage besluttede sig for, at den ville bo under broen over Storåen. Dragen var meget sulten, så den sønderrev og spiste alle, der gik over broen. Der var ingen i byen, der turde gøre det af med dragen. Men en dag kom der heldigvis en modig ridder til byen. Han gik i kamp med dragen, og det lykkedes ham at dræbe den. Da ridderens navn var Holst, kom broen naturligvis til at hedde Holstesbro efter ham. Senere fik hele byen navn efter ham: Holstebro.

Siden kom ’Maren o æ voun’ til. En skulptur af én af det 20. århundredes største kunstnere Alberto Giacometti. Den blev symbolet på en helt ny måde at føre kultur- og kunstpolitik i Danmark.

Spændende historier

Ann Bodilsen og Peter Haarby inviterer til en gåtur i byens gader, der byder på spændende historier om handel og markeder, store bybrande, spøgelser, kunst og meget, meget mere.

Arrangementet er del af projektet ’Genopdag din historie’, hvor 42 museer i Region Midt er gået sammen om kulturfestivalen ’Genopdag’, der arrangeres i et samarbejde mellem region Midt og kommunerne i regionen. Festivalen er den første store manifestation af det kultursamarbejde, der indledtes med Aarhus 2017.

Fakta

  • Hvad: Maren og Dragedræberens by – gåtur til Holstebros kultur- og kunsthistorie med museumsinspektør Ann Bodilsen, Holstebro Museum og kunstformidler Peter Haarby
  • Hvornår: Søndag den 15. juni kl. 14 med start på museernes forplads
Brinks box
Gaardhøje box 2019