Kultur skaber livskvalitet

Helle Sigh bliver fra 1. januar 2019 Holstebro Kommunes nye kulturkonsulent. Foto: Ole Mortensen

Holstebro Kommunes nye kulturkonsulent er en ”gammel kending”, hvis mantra er, at kulturen kan bevæge os som mennesker

Hun er kendt i både Danmark og i udlandet som den hårdtarbejdende og indsigtsfulde rorgænger i det årelange kæmpeprojekt med at forvandle Strandingsmuseum St. George i Thorsminde fra et klassisk museum til en attraktion og en historisk oplevelse.

Fremover vil hun bruge al sin viden, sine holdninger og sin arbejdskraft som kulturkonsulent i Holstebro Kommune.

Navnet er Helle Sigh, 43 år og uddannet cand.mag. i historie og antropologi med en ph.d. fra Institut for Kultur og Samfund fra Aarhus Universitet. Hun har mere end syv års praktisk erfaring med kulturarbejde – bl.a. ledelse, udvikling og drift af Strandingsmuseum St. George under De Kulturhistoriske Museer i Holstebro Kommune.

Helle Sigh er udvalgt blandt 150 ansøgere fra hele landet. Dermed er hun endnu et eksempel på, at det sagtens kan lade sig gøre at rekruttere højt uddannede til Holstebro Kommune. Kommunen er en attraktiv kommune, som mange gerne vil ansættes i.

Helle Sigh afløser som kulturkonsulent Charlotte Linvald.

Den røde tråd

1. januar 2019 tiltræder hun stillingen som kulturkonsulent i barndomsbyen Holstebro, og dét glæder hun sig rigtigt meget til.

– For mig har den røde tråd altid været at ville gøre en forskel og skabe livskvalitet for mennesker via kultur. F.eks. ved at afsøge muligheder, tænke og udvikle projekter i krydsfeltet mellem trivsel og kulturaktiviteter, siger Helle Sigh.

– Den politiske vilje til at understøtte kunst og kultur gør os til en attraktiv kommune. Her vil turisterne gerne komme, erhverv har lyst til at etablere sig, og familier vil gerne bo og arbejde her. Men kulturen kan mere end skabe vækst. Kulturen kan bevæge os som mennesker, fastslår Helle Sigh.

– Selv om Holstebro Kommune har mange aktive kulturbrugere, er ikke alle borgere engagerede. Jeg ser det som én af kommunens samfundsmæssige opgaver at blive ved med at ”række ud” og udvikle strategier til at nå befolkningsgrupper, som ikke er kulturbrugere. Vi skal forbinde dem med kommunen og vores fælles fortællinger på nye og anderledes måder, som skaber meningsfulde oplevelser og merværdi for den enkelte, siger den nye kulturkonsulent.

Det bevæger mig

Hun er selv barn af Holstebros kulturmodel og voksede op i byen i 1980erne. Helle Sigh voksede op i et klassisk arbejderhjem, men igennem kommunens skoletilbud og Sønderlandsskolens brug af dem, fik hun mulighed for bl.a. at besøge museerne, opleve kunsten i byrummet, musikskolen og Odin Teatret.

– Det bevægede mig som menneske. Den mulighed vil jeg gerne være med til at give til andre og sætte handling bag Holstebro Kommunes vision om, at vi har ”kulturen til forskel”, siger Helle Sigh, der privat bor i Struer med sin mand og to piger.

Kayas Pizza box
Kayas Pizza box