Kæmpe stigning i dansk quinoa-dyrkning

Der er aldrig blevet dyrket så meget quinoa i Danmark, som der er udsigt til i 2018. Det er især landmænd på Lolland-Falster, der har fået øjnene op for den sydamerikanske afgrøde, viser nye tal fra Landbrugsstyrelsen.
Publiceret 9. juli 2018

Der er langt fra Andesbjergene i Sydamerika til det noget fladere danske landskab. Men det forhindrer ikke landmændene herhjemme i at kaste sig over dyrkningen af afgrøden quinoa, som ellers primært bliver dyrket i det sydamerikanske højland. Tværtimod.

Landbrugsstyrelsens seneste opgørelse over, hvad der dyrkes i Danmark i 2018, viser nemlig en eksplosiv vækst i dyrkningen af det proteinrige frø, som blandt andet kan anvendes i salater, brød og vegetarbøffer. Og det skyldes ikke mindst, at landbruget herhjemme er omstillingsparat og markedsorienteret, forklarer Knud Bjerre, der er specialkonsulent i Landbrugsstyrelsen.

– Det her er et godt eksempel på, at danske landmænd er klar til at afprøve nye afgrøder, når der viser sig et marked for det. Højværdiafgrøder, som eksempelvis quinoa, kan være med til at give  landmanden en større indtjening end traditionelle afgrøder som  hvede, raps og byg. Det er derfor rigtig positivt, at der er villighed til at tage udfordringen med nye afgrøder som quinoa op, siger han.

Landmænd på Lolland-Falster går foran

I 2018 har de danske landmænd sået i alt 158 hektar quinoa. Dermed er der sket en mangedobling af quinoaarealet på ganske få år, siden Landbrugsstyrelsen for første gang registrerede quinoa som en selvstændig afgrøde i 2015. Dengang blev der dyrket knap seks hektar sammenlagt i Danmark, men siden har udviklingen taget fart.

Det er især landmænd på Lolland-Falster, som dyrker quinoa. 19 af landets 30 kommercielt dyrkede quinoamarker  ligger på de to øer. En af de bedrifter, der har kastet sig over den sydamerikanske plante, er Krenkerup Gods på Lolland. Det er kun andet år, godset har forsøgt sig med quinoa på markerne, og derfor er det for tidligt at sige, om det bliver en kommerciel succes. Men uanset hvad, er det interessant at prøve nye afgrøder af, forklarer landbrugsleder Søren Jespersen.

– Vi håber, at vi på sigt kommer til at tjene penge på quinoaen, men vi gør det også, fordi det er spændende at være med til at drive en ny udvikling. Det tager noget tid at få en regulær produktion op at stå, men foreløbig ser det ud til at blive et fint quinoa-år, og planterne kan indtil videre godt klare tørken, siger han.

Fakta

– Selvom der bliver dyrket mere quinoa i Danmark end nogensinde før, så er det slet ikke nok til at dække efterspørgslen. Derfor importerer vi årligt mellem 650-800 ton quinoa fra udlandet.

– Så meget quiona har vi dyrket kommercielt i Danmark i de seneste år:

År

2015

2016

2017

2018

Quinoa

5,99 hektar

9,8 hektar

61,63 hektar

157,83 hektar

– Se Landbrugsstyrelsens opgørelse over afgrødefordelingen for 2018: http://lbst.dk/tilskud-selvbetjening/tilskudsguide/grundbetaling-og-groen-stoette/#c33569

Gaardhøje 300x250 ny
Noojins boks alm.