Jydske Dragonregiment: Vand i sigte!

Jesper og Michael ved Veteranen
To veteraner har vendt sjælelig vinter til sommer, og klargører til en verdensomsejling, med og for veteraner.

Det er farligt at se for meget fjernsyn! Jesper Steenberg Larsen boede i 2016 på Rekreationshjemmet i Holstebro, og en af hans kammerater, Kim, kaldte en dag på ham: ”Du skal lige se det her. Det er det du skal!!” Udsendelsen var ”Kurs imod Fjerne Kyster” hvor familien Beha sejlede verden rundt, og havde seerne med på turen. De to drenge (der i øvrigt begge er uddannet hos 4 spejdereskadron ved Jydske Dragonregiment) på Rekreationshjemmet begyndte at ligge planer. Et projekt tog form. En verdensomsejling med og for veteraner. Hvor holdånden og samarbejdet og disciplinen er som den verden i Forsvaret de ufrivilligt forlod.

Kim havde netop fået afgjort sin skadeserstatningssag ved Forsvaret, og havde dermed pengene til at investere i en båd. En stor båd, som de købte i Kerteminde, og fik hjælp af Handbjerg Marinas næstformand Tommy Jensen til at sejle den hjem. Drengene ville sejle hjem i et stræk, og da Tommy kunne se at de havde godt styr på det, gik han i seng. ”Det var helt fantastisk at stå der om natten, for fuld hammer igennem Kattegat, og både mig og Kim med kæmpe smil på læben. Der glemte jeg helt jeg fejlede noget.” August 2016 kom båden hjem, og lå på land i et år og drengene begyndte at putte grej i. Alt det bedste. Top of the line. Alt det sikkerhedsmæssige er af højeste standard. Kim har siden trukket sig siden af personlige årsager, og har overdraget projektet til Jesper. På det tidspunkt var Jespers sag ikke gået igennem, men en fortrøstningsfuld Kim, lånte Jesper 1,35 millioner på et godt jysk håndslag. ”Selvfølgelig går den igennem, det her det skal du bare” sagde Kim, og fik ret. Jespers sag gik igennem i september 2018.

Samtidig et andet sted i Danmark, havde Michael Bang Simonsen i august 2017 fået tilkendt men grad erstatning, og i maj 2018 førtidspension. ”Jeg ved ikke hvordan jeg endte ved både-forhandleren” griner han. Michael havde sejlet som teenager, og havde en ide om at han ville genoptage det. ”Jeg fik båden sidste år i august. Og så sejlede jeg”. Michael var overbevist om, at det skulle andre veteraner have gavn af. Lige nu hedder Michaels båd ”Boat for BIA” (Brothers in Arms) men den bliver omdøbt ved drengenes indvielses- og opstartsfest den 1. juni, til Veteranen II. ”Jeg kan næsten se alt det lort jeg har i hovedet ligge inde på bådebroen når jeg sejler ud. På vandet har jeg ro. Jeg sover godt. Det er der igen når jeg kommer ind, men det er fantastisk at nyde friheden på vandet”. Siger Michael Bang Simonsen, og man kan næsten se, hvordan han fornemmer at stå på båden og kigge ind.

Så de to drenge havde samme tanker, og slog sig sammen. Drengene vil mærke roen. Livet i samklang med havet er et rekreationstilbud. Den holdfølelse man får på båden er meget lig det de kender fra Forsvaret. ”Man er noget værd igen, og man bliver tvunget ind i en social rutine” siger Jesper, og Micahel fortsætter: ”Der er opgaver til alle niveauer af energi ombord på båden. Hvis man orker at lave kaffe så er det det man gør, og har man en masse energi der skal brændes af, er der altid et reb man kan rive i.” Jesper nikker ”Alle kommer til at føle at de har værdi ombord. Det har indtil videre givet så mange oplevelser. Vi havde en anden veteran med, der havde været deprimeret i længere tid. Det var som at se en blomst der åbner sig”.

Projektet skal være et powerhold. Det skal ikke bare være en fundraiser og så en sejltur. Drengene vil være der før under og efter for og med hinanden.  Hvis man har overskud til en kort tur så tager man med på sådan en. Hvis man har overskud til en lang tur, tager man med på sådan en. ”Der skal være noget for alle. Nu skal vi bare have folk med”. Og det er jo ikke bare sejlturen som drengene pointerer. Det er lige så meget livet på havnen. Bruge vinterperioden på at klargøre og vedligeholde, og have båden som socialt samlingspunkt, uanset om den er på vand eller land.” Bestyrelsesmedlem i Handbjerg Marina, Johannes Ruby, der er i øvrigt er Dragon årgang 1967. ”Det er ikke kun ord at vi siger at Handbjerg Marina er for alle. Vi havde jo aldrig mødt veteraner før, men de er et par gæve gutter der gerne vil bestille noget”. Drengene mærker også den rummelighed der er på havnen. ”Vi vil rigtig gerne hjælpe hvor vi kan her på havnen, og vi møder fuld forståelighed for, at når vi siger vi kommer klokken 1000, så kan der være dage hvor det ikke lige bliver sådan, fordi vi har de udfordringer vi har” svarer Jesper.

Til projektet får drengene blandt andet hjælp af Landsformand for Danske Veteraner Niels Hartvig Andersen, og tidligere jægersoldat Lars Møller (jæger2000), samt oberst Bjarne Højgaard Jensen (tidligere regimentschef ved Jydske Dragonregiment), der var med til at døbe Veteranen på Handbjerg Marina i 2016.

Det skal stråle af at være veteraner” slår Michael fast. Også Claus Brandborg Johansen der er tidligere banjemester i søværnet, er blevet en del af veteranteamet, og hans erfaring er en vigtig del af projektet. Jesper fortæller, at under deres første togt til Hvaler nationalpark, syd for Oslo, på Skjærhalden Marina sidste år, sørgede Claus for at der ikke var nogen der forlod båden før alt det spillede! ”Så stod vi der fem mand og skurede dæk. Tror de andre sejlere kiggede lidt, men det var fedt at udøve og udvise den disciplin”. Båden er i øvrigt alkoholfri. ”Når man har været, hvor vi var, så er der ikke så langt til misbrug og for meget PlayStation”. Så ved at fjerne fristelserne helt, så behøver den enkelte veteran ikke tage stilling til, hvor meget eller hvor lidt. Og det er nødvendigt med et rent fokus når målet er at komme jorden rundt og ende i Pearl Harbor. Drengene vil sejle i Stillehavet og Caribien, men første togt er musikfestival for veteraner ”Engage”. Båden kommer i vandet senest den 1. maj og 23. maj. sejler de til Engage og hjem igen samme dag med begge både. Her vil drengene holde Åben Båd. ”Det er også en måde at formidle om PTSD, når vi er ude i blandt folk, og kan fortælle vores historie. Det er utroligt så mange folk vi har mødt, og så megen opbakning vi mærker.”

Veteranen er en Bavaria 46c og Veteranen II er en Bavaria 42c.

Følg drengene eller tag kontakt på facebook siden S/Y Veteranen 

kabyssen
Samlingspunkt for mange kommende samtaler om livets veje og vildveje

logo
Jydske Dragonregiments logo er med på båden – i “opklarings-sølv”

Brinks box
Noojins boks alm.