Jydske Dragonregiment: Leopard 2A5s sidste brøl

Af presse- og informationsofficer
Kaptajn M. Veltzé

I uge 40 lukkede og slukkede 1. kampvognseskadron Leopard 2A5-æraen som det sig hør og bør med en skarpskydningsperiode i Oksbøl Øvelses- og Skydeterræn.

Under skydeperioden fik eskadronen både certificeret nye skytter, øvet enkeltvogn og deling samt gennemført eskadronsskydning med alle tre kampvognsdelinger.

Eskadronen er i beredskab i 2018, og efter Oksbøl skal den klargøre og deployere til en stor NATO-ledet øvelse i Norge, der gennemføres i oktober og november. Det er således en værdig måde Leopard 2A5 slutter sine ca. 20 år i Forsvaret på, inden den kommer tilbage i en opgraderet og mere slagkraftig udgave.

Tilbage i en mere slagkraftig udgave? Hvordan mon det hænger sammen? Som led i en Mid Life Update (MLU) bliver Leopard 2A5 erstattet af Leopard 2A7. MLU omfatter bl.a. ny elektronik i tårnet, nye bælter på undervognen, større motor, bedre pansring, bedre sigtemidler til skytte og kommandør, indbygning af Battle Mangement System, der giver et digitalt overblik over enhederne – både egne og modstanderen – på kamppladsen. For nogle af vognene indebærer MLU også en længere kanon tilsvarende den, der er monteret på en Leopard 2A6 og er ca. 1,30 meter længere end den nuværende kanon.

Rent praktisk foregår MLU ved, at de danske kampvogne over de næste år sendes til Tyskland, hvor opgraderingen fra Leopard 2A5 til 2A7 gennemføres. Her bliver kampvognene adskilt i hoveddele og derpå samlet igen. Så der er altså ikke tale om, at Danmark køber nye vogne. Det er de samme vogne, der kommer tilbage i en forbedret version.

De første kampvogne er allerede sendt til Tyskland og er i skrivende stund under opgradering. Disse vogne forventes retur til Danmark i 2019. Når opgraderingen er gennemført vil Danmark have en lille, men særdeles slagkraftig, kampvognsflåde, der er i stand til at imødegå moderne kampvogne på kamppladsen.

Læs også om Leopard 2A7 her

Sidste skydning med KVG

Sidste skydning med KVG

Brinks box
Brinks box