Holstebro Kunstmuseum: DET FLYDENDE KØN

PRESSEMEDDELELSE FRA HOLSTEBRO KUNSTMUSEUM

Kønnet er normalt én af de faste kategorier, vi definerer os selv og andre ud fra.

På udstillingen Q* Flydende Køn, der åbner lørdag den 8. april kl. 15 på Holstebro Kunstmuseum, stiller den internationalt anerkendte fotograf Lærke Posselt (f. 1984) os ansigt til ansigt med mennesker, der har valgt at træde uden for de traditionelle kønskategorier.

De fleste opfatter køn som noget, vi er født med. Som noget biologisk og entydigt. Vi er enten piger eller drenge – mænd eller kvinder.

Men sådan opfatter ikke alle det.

En kasse

Særligt mange unge deler den opfattelse, at kønnet er enten noget meget mere nuanceret og flydende end det traditionelle todelte system. Eller at kønnet er en kasse, en samfundsmæssig og kulturel konstruktion, der begrænser den enkeltes udfoldelsesmuligheder og identitet.

En begrænsning, som mange unge ikke vil underkaste sig, men som de arbejder på at bryde ned – enten på et personligt plan eller aktivistisk for at skabe plads til et mere nuanceret menneskesyn.

Eksperimenterer

Begrebet ’queer’ benyttes af mange af dem, der ikke føler sig tilpas inden for de traditionelle kønskategorier. I stedet eksperimenterer de med og udfordrer heteronormativiteten.

Unge, som drømmer om at leve i et samfund, hvor vi kan se mennesket før kønnet – hvor vores blik på hinanden ikke er farvet af fordomme om køn, norm og seksualitet.

Begrebet LGBT er på det seneste blevet udvidet til LGBTQ*. Q’et står for queer, og stjernen indikerer, at ’queer’ er et paraplybegreb for mange minoriteter. Det er disse unge, som definerer sig som ’queer’, som Lærke Posselt portrætterer i sin fotografiske serie Q* Flydende Køn.

Nærvær

Lærke Posselt skildrer i sine portrætter de forskellige modeller med nærvær, samtidig med at vi indfanges af det ubestemmelige i den portrætteredes udseende. Dermed konfronteres vi med vores egne forestillinger om køn og samfund.

Samtidigt møder vi også de portrætterede i de citater, der følger hvert billede. Som når Julian siger: ”Jeg oplever, at folk tror, at jeg er en pige. Jeg synes ikke, det er meget ubehageligt, men jeg synes heller ikke, at det er behageligt. Det er synd, at vi ikke har fantasi til at forestille os, at en person med makeup kan være andet end en kvinde”.

Gennem sine portrætter og de tilknyttede citater afsøger Lærke Posselt grænserne for køn. Dermed udfordrer hun samtidigt vores opfattelse af kønnet som fundamentalt og afgørende for vores forståelse af hinanden som mennesker.

Men hun vil også med sine billeder skabe møder, der kan oplyse og øge forståelsen for denne nye måde at se verden og mennesket på. Og endeligt også give dem, der genkender sig selv i billederne, en følelse af berettigelse.

Central rolle

Portrætfotografiet spiller en central rolle i Lærke Posselts arbejde. Hun har arbejdet med denne serie gennem flere år (2014-17) og søgt at afdække så mange aspekter af Queer-identiteten som muligt.

For – som hun siger – både at komme hele vejen rundt om begrebet og samtidigt ikke at udgrænse nogen og dermed komme til at begå den samme fejl, som samfundet gør.

På det seneste har Lærke Posselt udvidet serien med nye billeder fra både Sverige og Norge, som ikke har været vist tidligere, og på Holstebro Kunstmuseum viser Lærke Posselt for første gang hele serien samlet. Samtidigt markerer udstillingen, at Lærke Posselt nu afslutter arbejdet med serien.

Vestjyde

Lærke Posselt er født og opvokset i Vestjylland. Hun er uddannet på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole og har vundet flere store priser – bl.a. Kronprinseparrets Stjernedryspris 2014 og den fornemme World Press Photo i kategorien portræt i 2012. Hun har nu en international karriere som freelance-fotograf.

Udstillingen indgår i og har modtaget støtte fra Kultursamarbejdets kulturfestival Off Road 2017, hvor syv kommuner i Nordvestjylland fokuserer på den kultur, der befinder sig væk fra alfarvej.

Fakta

  • Hvad: Q* Flydende Køn – Lærke Posselt
  • Hvor: Holstebro Kunstmuseum, Museumsvej 2A, 7500 Holstebro
  • Hvornår: 8. april – 17. september 2017
  • Fernisering: Lørdag den 8. april 2017 kl. 15
  • Artist Talk: Lærke Posselt fortæller lørdag den 29. april kl. 14 om sine værker og sin arbejdsmetode

Billedtekst:  ©Lærke Posselt: Q* Bending Gender.

Kayas Pizza box
Kayas Pizza box

Be the first to comment

Leave a Reply