HAVENS DYR KLARER SIG FINT I TØRKEN

Foto: Dyrenes Beskyttelse

Af: Anna Dalgaard, Dyrenes Beskyttelse

Mange mennesker bliver bekymret for dyrene, når det bliver så varmt, at haven tørrer ind. Men det er der ingen grund til, siger biolog i Dyrenes Beskyttelse.

Pindsvin, fugle, ræve, skubtudser og insekter. Der er mange forskellige dyr at få øje på i haven.

Sidste sommer ringede mange bekymrede borgere til Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral 1812, fordi de troede, at deres dyr i haven led under den varme sol. Men der er ingen grund til bekymring, siger biolog i Dyrenes Beskyttelse:

”Dyrene får både deres væske fra den føde, de indtager, og om natten, hvor græsset ofte bliver fugtigt af dug, også i de tørre perioder. Så dyrene får masser af væde, selv om det er længe siden, at regnen har stået ned.”

Derfor behøver man ikke sætte vand ud til dyrene. Det redder dem ikke, men kan godt være både til glæde for dyrene og et lokkemiddel til at observere dem.

Skidt for nogen – godt for andre

Selv i en meget tør periode bliver Danmark aldrig så tør, at dyrene ikke kan finde væske. Dyrene har ikke flere problemer med tørke end med regn. For nogle dyrearter er det ligefrem en fordel med tørke:

”For ællinger er det en gave at have en lang periode med tørt vejr. Ællingers to største fjender er rovdyr og vejret. Regn, blæst og kulde sætter ællingerne i stor fare, så når der er en lang periode med tørt og varmt vejr, er den ene store fjende fejet af vejen,” fortæller Michael Carlsen.

På den anden side har fisk et problem med tørke. De dør, hvis deres vandhul tørrer ud. Så der er ikke noget vejr, der overordnet set er dårligt for dyrelivet. Alt slags vejr er godt for nogle dyrearter og skidt for nogle andre.

Hvis man derimod har en have, der er helt ryddet for vild natur, såsom ukrudt, er det en større trussel for de vilde dyr end tørke. Michael Carlsen anbefaler derfor, at man i stedet for at sætte vand ud til dyrene, lader vilde planter vokse i bedene, så insekterne kan få lov at leve, hvilket blandt andet tiltrækker solsorten, pindsvinet og skrubtudsen.

Kayas Pizza box
Kayas Pizza box