Foredrag: Kongekamp og invasion

Den nyeste viden om Erritsø og relationen til Jelling giver nye perspektiver i forståelsen af den tidligste kongemagt i Danmark.

Museet har foredrag med fokus på den nyeste viden om Erritsø og kongemagten før Jelling

Onsdag den 16. januar har Holstebro Museum besøg af museumsinspektør ved VejleMuseerne, Christian Juel, der vil fortælle om de arkæologiske undersøgelser på den befæstede vikingetidsgård ved Erritsø nær Fredericia.

I de seneste år har VejleMuseerne arbejdet med den befæstede vikingetidsgård ved Erritsø nær Fredericia. Fra gården – der har været befæstet med både voldgrav og palisade – har det været muligt at overvåge søtrafikken gennem Lillebælt og overfarten mellem Jylland og Fyn.

Gennem nye udgravninger har det været muligt at datere Erritsøgården til 700-800 tallet og altså mere end 100 år før, at Harald Blåtand på Jelling-stenen skrev, at han ”vandt sig al Danmark”.

Dermed kan vi nu placere Erritsø i en periode af vikingetiden, hvor skriftlige kilder omtaler, at flere konger kæmpede om magten, samtidig med at landet blev invaderet sydfra. Den nyeste viden om Erritsø og relationen til Jelling giver altså nye perspektiver i forståelsen af den tidligste kongemagt i Danmark.

Ved foredraget, der arrangeres af Holstebro Museumsforening, vil Christian Juel fremlægge resultaterne af undersøgelserne samt planerne for fremtidige undersøgelser, hvilket er muliggjort gennem en donation fra Augustinus Fonden.

Fakta

  • Foredrag: Erritsø og kongemagten før Jelling v/ Christian Juel, museumsinspektør ved VejleMuseerne
  • Hvor: Holstebro Museum, Museumsvej 2B, 7500 Holstebro
  • Hvornår: Onsdag den 16. januar 2019 kl. 19.30
  • Entré: Medlemmer af Holstebro Museumsforening har gratis adgang. For ikke-medlemmer koster det 50 kr. Der kan købes kaffe/te og kage i pausen
  • Arrangører: Foredraget er arrangeret af Holstebro Museumsforening i samarbejde med Holstebro Folkeuniversitet
  • Kapacitet: Max. tilhørerantal: 150
Brinks box
Brinks box