FLYTTER HJEMMEFRA EFTER SEKS UGER

Foto: Dyrenes Beskyttelse

Af: Anna Dalgaard, Dyrenes Beskyttelse

Pindsvin er nogle af de dyr i naturen, der yngler senest på året, og det kan Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral 1812 godt mærke på telefonerne. Men enlige pindsvineunger er ikke nødvendigvis i nød.

August og september er højsæson for pindsvineunger, og det mærker Vagtcentralen 1812, hvor der i øjeblikket dagligt kommer mange opkald fra bekymrede borgere, som mener at have reddet en pindsvineunge i nød. Men det er sjældent tilfældet, fordi pindsvineunger allerede forlader deres mor, når de er omkring seks uger gamle og kun vejer ca. 200 gram.

”Vi modtager hvert år enormt mange opkald om pindsvineunger, og det er selvfølgelig altid en god ting, når mennesker bekymrer sig om dyrene. Men hvis den bliver samlet op, udsætter man den for en unødvendig stressfaktor, som kan have store konsekvenser for dets overlevelseschance”, siger Camilla Jensen, Teamchef i Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral 1812.

Er den på størrelse med en tennisbold?

Tidspunktet på dagen, ungens størrelse og dens opførsel er relevante tegn på, om pindsvineungen er i nød.

”Er ungen for eksempel på størrelse med en tennisbold, betegnes den ikke som forladt, da den her er stor nok til at kunne klare sig selv. Er den derimod nøgen eller på størrelse med en golfkugle og fundet aktiv i dagslys, har den højst sandsynligt brug for hjælp”, siger Camilla Jensen.

Hvis ungen virker livlig og vågen, kan det skyldes, at haveejere har blottet eller ødelagt pindsvinets rede ved at flytte paller, brændestakke eller kvasbunker. Er det tilfældet, skal man straks forsigtigt lægge redematerialet og andet beskyttelse henover reden igen og forlade stedet. Hold hunden inde og giv pindsvinemor god tid til at flytte ungerne i sikkerhed.

Finder man derimod en kold og passiv unge, der ligger frit fremme midt på dagen, er den formentlig forladt og i nød. Tag den dog ikke op, men ring 1812 for vejledning.

Det skal du gøre, hvis du ser en pindsvineunge

  1. Tjek størrelsen på afstand. Er den mindre eller på størrelse med en golfbold?
  2. Se efter synlige skader og om den opfører sig passivt og føles kold.
  3. Saml den aldrig op eller tag den med hjem.

Hvad hvis jeg allerede har samlet pindsvineungen op?

Er du i tvivl så ring altid 1812 for vejledning.

Kayas Pizza box
Noojins boks alm.