Flere vælger en erhvervsuddannelse i Holstebro

Talentet Mads Emil Løvig fra VW i Holstebro kæmpede mod fire andre unge karrosseriteknikerne ved DM i Skills i Herning i februar (Foto:Niels Stoktoft)

Det går den rigtige vej med søgningen til erhvervsuddannelserne. I Holstebro Kommune er andelen af afgangselever, der vælger en fremtid som faglært øget fra 19 % til 25 % på et år. DM i Skills og et nyt 10. klassetilbud på UCH er blot nogle af mange forklaringer på den stigende interesse.

Ingen ved med sikkerhed, hvorfor flere elever fra grundskolen i Holstebro Kommune begynder på en erhvervsuddannelse efter sommerferien. Men der er i de seneste år sat mange projekter i søen for at formidle mulighederne som faglært inden for håndværk, handel, omsorg eller teknik.

 

På landsplan er det i 2018 knap hver femte elev, der vælger erhvervsvejen, og tallene viser kun en svag stigning på 0,9% i tilgangen til erhvervsuddannelserne.

 

I Holstebro Kommune er det til gengæld nu hver fjerde elev, og stigningen er markant i forhold til sidste år. 25 % i 2018 mod 19 % i 2017. I alt ønsker 161 elever fra 9. eller 10. klasse med bopæl i Holstebro Kommune at begynde på en erhvervsuddannelse i 2018. Det viser tal fra Ungdommens Uddannelsesvejledning – UU-Nordvestjylland.

 

Alle er med til at løfte opgaven

Både kommunens aktører, områdets uddannelser og virksomheder har gennem længere tid sat fokus på at få flere til gå efter en faglært karriere i Danmarks byggerier, produktioner, service og pleje.

 

Borgmester H.C. Østerby er glad for effekten af den stigende interesse. For behovet for mere faglært arbejdskraft er ikke til at komme uden om.

 

– Jo tidligere vi sætter spot på erhvervsuddannelserne, jo bedre. Det er vigtigt, at de unge tager beslutning på et oplyst grundlag – og gerne i dialog med forældrene. Erhvervspraktik og virksomhedsbesøg er også med til at give et indblik i den faglærte verden med tilhørende arbejdsglæde og faglig stolthed. Det er afgørende, at de unge ikke kun hører om erhvervsuddannelserne, men også oplever og mærker på egen krop, hvad det vil sige at arbejde med hænder, hoved og holdning til kvalitet, siger H.C. Østerby.

 

For eksempel var DM i Skills 2018 i Herning et stort udstillingsvindue for erhvervsfaglige talenter og et velbesøgt trækplaster for skoler, unge tilskuere og deres forældre.

 

Inden for det sidste år har der også været en række andre tiltag i Holstebro Kommune med lignende formål: Det er fx:

 

  • UU Nordvestjylland har generelt skærpet opmærksomheden på erhvervsuddannelsernes muligheder i deres vejledningen
  • Step 10 – kommunens 10. klasse-tilbud på Uddannelsescenter Holstebro (med udvidet brobygning)
  • “Forældre Skills” – en form for studievejledning, hvor forældre prøver kræfter med et stykke værktøj i hånden (UU Nordvestjylland)
  • Business Region MidtVests undervisningsmateriale “Fang Erhvervsuddannelserne” (i samarbejde med UU Nordvestjylland)
  • “Skills-dag” på UCH for alle kommunens 8. klasser (kørt i tre år) og projekt Smartskills.nu, der bl.a. afholder “Bage-camp” eller “Farmer-dage”
  • Kloge Hænder kampagnen (Naturvidenskabernes Hus)
  • Siden 2008 har skolernes 5.- 6. klasse haft mulighed for at arbejde med praktiske løsninger i “Naturfagsmarathon” gennem Holstebro Ungdomsskole, der også kender til forskellige samarbejder mellem skoler og virksomheder under Åben Skole

 

Eleverne fra Holstebro Kommune vælger ofte UCH, men kan også søge erhvervsuddannelse på andre skoler.

Elever på efterskoler registreres efter deres private bopæl og ikke efter efterskolens adresse.

Brinks box
Det Gamle Postkontor