Flere børn kontakter redningslinje omkring selvmord

Antallet af opkald, der tikker ind hos BørneTelefonen, fra børn og unge, der henvender sig med selvmordstanker stiger. Det skriver Kristeligt Dagblad.

Fra 2013 til 2017 modtog telefonen, en rådgivningstjeneste hos Børns Vilkår, flere end 10.000 henvendelser om selvmordstanker fra børn og unge.

I samme periode er henvendelserne fra 10 til 12-årige mere end fordoblet. Det kommer ikke bag på Rasmus Kjeldahl, der er direktør for Børns Vilkår.

– Det bekymrer mig selvfølgelig en hel del, at vi ser et stigende antal unge og også ret små børn helt nede i 10-års alderen, som går og har meget tunge og alvorlige selvmordstanker.

– Vi ved fra tidligere undersøgelser, at de lidt ældre har de her problemer. Men at det allerede starter nede i 10 års alderen, det bør give os alle grund til meget stor bekymring, siger han til Ritzau.

Ifølge direktøren er overgreb, vold eller ydmygende behandling ofte noget, som børn og unge med selvmordstanker har været udsat for.

Men han oplever også, at børn og unge, der henvender sig til telefonen, fortæller mere om ensomhed og angst end tidligere.

– Det kan dels være noget, der minder lidt om stress, og så kan det være det her med, at man føler sig socialt isoleret i en verden, hvor alle andre ser ud til at have et nemt liv og gode venner.

– Man føler ikke, at man selv dur til noget, og at man lever op til de forventninger, som venner, forældre og samfundet har, siger Rasmus Kjeldahl.

Det fremgår i opgørelsen, at der var 1628 børn og unge, der i 2013 henvendte sig for at tale om selvmord.

Det tal lå i 2015 på 1877, mens det var steget til 2825 i 2017. Det er dog ikke muligt at se, om der kan være gengangere i blandt.

Hos Børne- og Ungdomspsykiatrisk Selskab oplever formand Anne Marie Råberg Christensen ikke samme stigning.

– I vores arbejde har vi nogenlunde det samme antal henvendelser med selvmordstanker, som vi har haft de seneste tre år, siger hun.

Ifølge hende er flere henvendelser ikke nødvendigvis et billede på, at det er flere børn og unge, der har selvmordstanker.

– Selvmordstanker er ret almindelige. Men det, at man ringer ind til telefonen, er nyt, og det at man måske bruger elektroniske medier mere til at diskutere og reflektere over det, siger hun.

Ifølge Kjeldahl oplever Børns Vilkår, at der er flere børn, der tør at ringe, og at telefonen er blevet mere kendt. Han vurderer dog ikke, at det er hovedårsagen til stigningen.

/ritzau/

Kayas Pizza box
Noojins boks alm.