Elever fra Uddannelsescenter Mariebjerg bidrager til bæredygtige ferieminder

Lasse og Jennifer fra Uddannelsescenter Mariebjerg fortæller, sammen med deres lærer Lone Bitsch, om uddannelsescentrets samarbejde med Turistbureauet i Holstebro, hvor de har bidraget til, at turisterne i kommunen kan få et bæredygtigt minde med hjem fra ferie.

En opgave med mening

Det startede i tilbage marts måned, hvor Turistbureauet kontaktede Uddannelsescenter Mariebjerg for hjælp til produktion af poser og æsker som et led i deres koncept med fokus på bæredygtig turisme. Grundlaget var et stort restlager af brochurer og foldere efter turistsæsonen, som de ville genanvende ved at folde dem til æsker og poser. Gaveæskerne skal bruges til smykker og mindre gaveartikler til butikker, hvor turisterne kommer i løbet af sommeren, blandt andet steder som genbrugsbutikkerne i lokalområdet, Hjerl Hede og Nr. Vosborg.

På Uddannelsescenter Mariebjerg takkede man ja til opgaven og gjorde produktionen til en del af undervisningen på den Særligt Tilrettelagte Ungdomsuddannelse (STU) på uddannelsescenteret i Vemb samt på centerets satellit på Skjernvej i Holstebro. Uddannelsescenteret er for unge og voksne borgere, som er sent udviklede eller udviklingshæmmede eller har udviklings- og/eller tilknytningsforstyrrelse.

I alt ca. 15 elever har været i gang med opgaven, og det har været en fin aktivitet, som eleverne har kunnet gå til og fra. Som lærer Lone siger:

’Det er altid sjovest at lave noget, som skal bruges til noget. Så giver det mening. Det har været rigtig godt for de unge, så vi håber, at der kommer et projekt igen’.

Opgaven blev grebet med så stor engagement, at blandt andet Jennifer tog arbejdet med hjem i weekenderne, hvor hun fik produceret over 200 æsker. Jennifer fortæller

’Når man først har fået tag på det, går det nemt. I starten kunne jeg ikke lave en æske, så det blev forsøg på forsøg, og så måtte jeg smide dem ud. Nu bruger jeg et par minutter på at lave en æske. Det er nærmest blevet afslappende’.

Turboproduktion, turistvideo og takkegave

Bestillingen lød oprindeligt tilbage i marts måned på 500 æsker og 500 poser, og Lone var da noget skeptisk i forhold til, om det overhovedet var realistisk at nå inden sommerferien,

’for ville eleverne kunne finde ud af det, eller ville de miste interessen? Det var jo ikke til at vide, men jeg tænkte, at vi måtte give det et forsøg. Det nåede at blive mellem 750-800 æsker og 650 poser, og endda længe før tid… ja, allerede i starten af maj’, fortæller Lone.

Da æske- og poseproduktionen skulle afleveres, skete det ved en begivenhed på Holstebro Turistbureau, hvor eleverne skulle overrække det til de lokale politikere i Erhvervs- og Turismeudvalget. Der blev i den forbindelse lavet en lille film, som beskrev koncept og forløb, og som blandt andre turisterne kan have glæde af at se på www.visitholstebro.dk.

Og netop det at give turisterne en oplevelse var også et fokus for eleverne i produktionen. Lasse fortæller;

’Noget af det som jeg synes, at der var rigtig sjovt ved det, var at jeg kunne finde en masse turistattraktioner i de gamle brochurer, som Djurs Sommerland, Ree Dyrepark og Kattegatcentret. Så skulle jeg se, om jeg kunne få et rigtig fint billede på toppen af æsken af for eksempel en rutsjebane eller en badestrand’.

Turistbureauet kvitterede, til elevernes overraskelse, efterfølgende med et beløb som tak for det fine arbejde, og eleverne valgte, at der skulle købes is til hele uddannelsescentret.

Socialchef i Holstebro Kommune, Anette Holm, udtaler om projektet:

’Jeg er rigtig glad for, at Turistbureauet var så innovative, at de tog initiativ til at henvende sig for at spørge, om vi kunne være en del af løsningen i det mind-set, der handler om bæredygtighed. Og jeg er rigtig glad for, at Mariebjerg som uddannelsessted greb opgaven på så fornem vis. Det er en meningsfuld opgave, og det er en opgave, som indeholder vigtig læring om fremtidige vigtige opmærksomhedspunkter: At vi hjælper hinanden, og at vi er bæredygtige’.

Kayas Pizza box
Gaardhøje box 2019