DIN KOLLEGA KAN REDDE DIT LIV

Hvert år bliver omkring 4000 danskere ramt af pludseligt, uventet hjertestop uden for hospital. Derfor går Hjerteforeningen og Dansk Råd for Genoplivning ud med et helt nyt gratis 30 minutters introduktionskursus i basal genoplivning. Nu breder kurserne sig til erhvervslivet. Pensionsselskabet Skandia har taget konceptet til et nyt niveau.

Gennem det sidste halve år har Hjerteforeningen uddannet 250 instruktører, som skal undervise danskere i basal genoplivning. Det er halvdelen af de i alt 500 instruktører, der inden udgangen af 2019 skal undervise 30.000 danskere i basal genoplivning.

Hvor mange virksomheder booker 30 minutters kurser for deres medarbejdere, har man hos pensionsselskabet Skandia valgt at uddanne egne instruktører, som skal undervise kollegaer og kunder i basal genoplivning – en uddannelse, der foregår i arbejdstiden.

– Med Giv Liv-projektet går Hjerteforeningen ud og lancerer et helt nyt koncept for genoplivning, siger projektleder, Rikke Primdahl – et koncept, som ikke ligner noget andet, vi tidligere har set – hverken i Danmark eller i andre lande.

– De 30 minutters varighed gør kurset let tilgængeligt, og vi håber, at det vil appellere til en stor del af den danske befolkning. Vi håber desuden, at flere ledere og arbejdsgivere i små og store virksomheder også vil være med til at sikre sine medarbejdere, ved at booke Hjerteforeningens 30 minutters kurser i basal genoplivning, siger hun.

Modige danskere griber ind
Der er altså hvert år ca. 4000 danskere der bliver ramt af hjertestop. Bliver du ramt af hjertestop, er din chance for at overleve afhængig af, om et menneske omkring dig griber ind, ringer 1-1-2 og yder genoplivning. Hvis der ikke er nogen vidner, der træder til, før ambulancen når frem, overlever 1 ud af 30. Hvis et vidne træder til og yder genoplivning, overlever 1 ud af 8.

– Hvis flere danskere føler sig klædt på og tør træde til ved hjertestop, vil det forhåbentligt kunne ses direkte i statistikken for hjerteredninger i Danmark, siger Rikke Primdahl.

Heldigvis finder stadig flere danskere modet og viljen til at gribe ind og redde liv. Statistisk set bliver der i dag grebet ind og ydet genoplivning i 66 % af alle tilfælde, inden ambulancen ankommer. Denne positive udvikling ønsker Hjerteforeningen at sætte yderligere skub i med de nye gratis introkurser i genoplivning, som er støttet af Østifterne.

– Det er især i forhold til det levede liv efter hjertestop, at kurserne er vigtige. Personer, der modtager hurtig genoplivning fra vidner, har 40 procent større chance for at kunne vende tilbage til arbejdet. Falder man om på jobbet, kræver det altså, at dem i din umiddelbare nærhed kan handle hurtigt og effektivt, siger Rikke Primdahl.

Pensionsselskab vil redde liv
For en virksomhed, der lever af at skabe værdi for sine kunder gennem nye løsninger inden for forebyggelse, sundhed og langsigtet opsparing, er det oplagt også at vende blikket mod de akutte situationer som fx hjertestop, og skabe endnu mere tryghed overfor både medarbejdere og kunder.

– Som forsikringsselskab er det naturligt for os at tage problemerne i opløbet og helt undgå, at sygdomme opstår. Derudover er det vigtigt, at vi er til stede når skaden sker. 30 minutters introduktionskurser er en rigtig god måde at udvide kompetencerne hos vores medarbejdere og på den måde hjælpe hinanden og vores kunder, når ulykken sker, fortæller Vibeke Molin, projektleder i Skandia. Hun fortæller også, at Skandia ønsker at udbrede konceptet til kunderne over de kommende år, så endnu flere danskere bliver klædt bedre på til at gøre en forskel i de kritiske situationer.

For mere info om Hjerteforeningens 30 minutters introduktionskurser i genoplivning, kontakt projektleder, Rikke Primdahl på tlf.: 51 34 03 07

Om Skandia – kontakt CSR-projektleder, Vibeke Molin, på tlf.: 36 88 66 62

Brinks box
Y Markedsføring