ALT SKIDT FRA HAVET PÅ THORSMINDE STRAND

Nordisk Strandrydder Dag 2017 sætter spot på den årlige mængde skrald, der skyller ind på de danske kyster og strande. Lørdag den 6. maj, kl. 10-14 i Thorsminde kan alle blive klogere på ’den flydende losseplads’ og være med i kampen mod affald fra havet.

Plastikposer, paraffin, et stykke reb, et låg uden dunk, halve biler og køleskabe.

Engang var fundene på morgenturene ved den danske vestkyst gyldne i form af ravstykker. I dag har det værdifulde naturmateriale dog fået følgeskab af noget knap så værdifuldt: Affald i lange baner.

1.000 tons om året

Hver dag skyller der tonsvis af affald ind på de danske kyster og strande. Den jyske vestkyst holder hårdest for med mere end 1.000 tons affald hvert år.

Affaldet har, som oftest, ingen kendt ejermand, men er resultatet af strømninger fra det åbne hav, der bringer de uønskede efterladenskaber mange sømil nordpå og ind på en af dansk naturs og turismes største attraktioner – de hvide sandstrande langs vestkysten.

Lørdag den 6. maj, kl. 10-14 stiller Holstebro Kommune sammen med Hold Danmark Rent skarpt på affaldet på Nordisk Strandrydder Dag 2017 (Nordic Coastal Cleanup 2017).
Dagen gennemføres sammen med de øvrige fire nordiske lande og støttes af Nordisk Råd.

En stor udgift

Den danske del af den nordiske kampagne holder fokus på mængderne af marint affald og sigter efter at skærpe danskernes bevidsthed om, hvordan det globale problem med marint affald påvirker vores lokale kyster og strande. Kampagnen giver også et synligt indblik i, hvilken indsats det hvert år kræver at håndtere denne type af affald.

Alene ved Holstebro Kommunes 13 km lange Vesterhavskyst fjernes der årligt 31 tons affald, som bølgerne har skyllet ind på stranden. Et arbejde, der hvert år koster kommunekassen omkring 350.000 kroner.

Skræmmer turisterne

En ting er prisen for at fjerne andres efterladenskaber fra kommunens tre vesterhavsstrande; Spidsbjerg, Bjerghuse og Thorsminde, som alle er prydet med Blå Flag. Noget andet er det indtryk, vi og vores turister får, når vi spadserer en morgentur langs vestkysten.

Hver anden tysker siger, at deres ferie bliver ødelagt, hvis de mødes af affald på stranden, og hver tredje strandgæst siger, at de vil køre et andet sted hen, hvis de møder affald på den strand, de besøger. Det viser analyser foretaget af Hold Danmark Rent.

Giv en hånd med

Lørdag 6. maj kl. 10-14 bliver der gennemført en event på Thorsminde Strand, hvor du vil blive mødt af en kæmpebunke skrald, som er resultatet af aprils indsamling. Og du kan få meget mere at vide om affald på strandene hos de kommunale strandryddere.

Du møder også formand for Udvalget for Natur, Miljø og Klima, Karsten Filsø, og medarbejdere fra strandrydningsteamet i Holstebro Kommune, samt en repræsentant fra Hold Danmark Rent. Alle er klar til en snak om, hvad affaldet på vores strande betyder og hvordan vi alle sammen kan hjælpe med at gøre op med det.

Karsten Filsø er også præsident for Kommunernes Internationale Miljøorganisation, KIMO, der repræsenterer en lang række europæiske kystkommuner omkring Nordsøen, Østersøen og Nordatlanten. KIMO arbejder også for at mindske affald i havet, og Karsten vil tale om problematikken med marint affald på de danske kyster.

  • Har du lyst til selv at give en hånd med, kan du få en sæk og gå din egen oprydningsrunde
  • Holstebro Kommune byder alle fremmødte på lidt at spise og drikke
  • Der er også indsamlingsaktiviteter ved Bjerghuse Strand
  • Deltag i kommunens Facebook-konkurrence om havaffald – og vind et gavekort til Strandingsmuseum St. George

Fakta

Vidste du, at 1.000 tons affald, som årligt skyller ind på danske vestkyster, svarer til 150 fuldt lastede lastbiler af den slags, du overhaler på motorvejen – eller til 60-70 kaskelothvaler i den størrelse, der i de senere år er skyllet ind på danske kyster?

 

Brinks box
Gaardhøje box 2019

Be the first to comment

Leave a Reply