4 trin: Sådan forvandler du din græsplæne til et blomsterhav

Sommerfuglene mangler mad og levesteder i Danmark. Med nye frøposer til vildeng kan du være med til at hjælpe insekter som vilde bier og sommerfugle i din have. Se her hvordan.

Sommerfuglene og andre vilde bestøvere og insekter er hårdt presset, fordi de mangler steder at leve. Forskere fra Aarhus Universitet har fundet frem til, at 11 ud af vores 77 sommerfuglearter er forsvundet, og 32 arter er truede eller sårbare. Derfor skal vi hjælpe dem.

Danmarks Naturfredningsforening og Coop er gået sammen om at lave frøposer til vildeng, som kan gøre din have vildere til fordel for insekterne og dig selv. Der er vel næppe noget skønnere end at se på blomster i alle farver og høre bierne summe veltilfredst.

Sådan laver du din græsplæne om til en vild blomstereng

  1. Vælg et lysåbent sted i haven, hvor du har græstæppe.
  2. Skræl græsset og det øverste jordlag af.
  3. Bland jorden op med sand for at udpine jorden – det er især vigtigt, hvis du bor på Sjælland, hvor jorden er mere muldrig.
  4. Bland frøene i den sandholdige jord og put det ud på jordstykket. Til sidst skal der mere af den sandholdige jordblanding ovenpå.

Her i videoen viser præsident for Danmarks Naturfredningsforening, Maria Reumert Gjerding, hvordan du gør.

Frøposer hjælper sommerfugle i haven

Danmarks Naturfredningsforening og Coop er gået sammen om at lave frøposer til vildeng, for at gøre det enkelt og tilgængeligt for haveejere at sikre bedre levevilkår for insekter.

– Danmarks vilde bier og sommerfugle har det svært. Vores samarbejde om frøposer skal gøre det nemmere for os alle at hjælpe insekterne, der hvor vi bor. Ved at udlægge et stykke af sin have eller lave altankasser med vilde blomster, så giver man insekterne en hjælpende hånd. Jeg har selv gjort min have vildere, og det rart med en have, der summer af liv, siger præsident for Danmarks Naturfredningsforening, Maria Reumert Gjerding.

Med flere vilde blomster i haven, så er det ikke kun vilde bier og sommerfugle du kan få flere af. Måske vil du også opleve flere fugle, når du omlægger til en vildere have.

Haverne kan være et vigtigt fristed for insekter, hvis der er de rigtige planter og blomster. For som et af de mest opdyrkede lande i Europa, så er det afgørende, at vilde bier og sommerfugle har mulighed for at søge tilflugt i nogle af de mange haver.

Om frøposerne

  • 10.000 frøposer blev sat til salg i butikkerne i uge 14.
  • Du kan finde den i Kvickly og SuperBrugsen til 49,95 kr.
  • Frøposens indhold rækker til 12 kvadratmeter vildeng.
  • Alle frøene er danske, og frøblandingen består udelukkende af hjemmehørende, danske blomsterarter, som er særligt udvalgt til vilde bestøvere.

Kayas Pizza box
Noojins boks alm.