10.000 personbiler afslører sandheden

Sommerdæk har en hårdere gummiblanding end vinterdæk, og en større del af dækkets profil er i kontakt med vejen. Det gør sommerdæk til det bedste dækvalg på varme sommerveje. Foto: Michael Eisenberg

478.000 personbilsejere skal tilsyneladende på ferie i snedækkede landskaber, hvis de vælger bilen som foretrukken ferietransport. Dette afslører den største danske dækkontrol, som nogensinde er udført af Rådet for Større Dæksikkerhed og Dækimportørforeningen.

10.000 biler kontrolleret

Den største dækkontrol nogensinde foretaget i Danmark fandt sted i sidste uge.

34 kontrollanter fra Rådet for Større Dæksikkerhed og Dækimportørforeningen foretog inspektioner af de danske personbilers dæktilstand på 39 forskellige steder over hele landet. Og resultatet blev desværre en nedslående tilbagegang i andelen af biler på det rigtige dækvalg til årstiden.

478.000 på vinterdæk i sommervarmen

19 procent af bilerne kører stadig uden sommerdæk, hvilket udgør 478.000 biler, hvis man holder det op imod den kørende personbilsvognpark. Dermed er andelen af biler på forkerte dæk i forhold til årstiden steget med 1 procentpoint og 22.000 biler i forhold til opgørelsen på samme tid i 2017. Vognparken er ganske vist blevet 4,1 procent større end sidste år, men andelen af biler på vinterdæk i sommervarmen er steget med 4,8 procent, altså en negativ tendens, hvis man ser på dækvalget.

Dårligt for trafiksikkerhed, miljøet og pengepungen

Vinterdæk er lavet af et gummimateriale, som ikke er designet til sommertemperaturer. Den højere temperatur gør gummiet blødt og bilen ustabil, så den står dårligere fast i svingene og øger din bremselængde med op til 10 procent. Sat lidt på spidsen, kan det være forskellen på liv eller død for dig og dine medtrafikanter. Endvidere øges bilens brændstofforbrug, dækkene slides hurtigere i varmen og dermed går det både ud over miljøet og bilistens pengepung.

Jamen, jeg kører da bare på helårsdæk

”Der findes ikke bildæk, som kan klare både vintervejret og sommervejret lige godt. Det kan simpelthen ikke lade sig gøre at konstruere, og ofte er helårsdækkets profil og konstruktion udviklet til at klare sig bedst om vinteren. Derfor er helårsdæk et kompromis, som også kan risikere at lide i sommervarmen, hvilket igen betyder, at de ligesom vinterdæk bliver slidt unødvendigt meget. Dermed er dækkene blevet belastet uhensigtsmæssigt og kan være i skidt tilstand, når de igen skal bruges i vinterhalvåret”, siger Volker Nitz, Rådet for Større Dæksikkerhed, som opfordrer alle til at få sat sommerdækkene på nu – og især før bilen pakkes til sommerferieturen.

Sommer-/vinterdæk i tal

Personbilsvognpark: 2.567.413 køretøjer
Optalt antal steder: 39
Optalt antal biler i uge 4: 10.005
Personbiler på vinterdæk, hele landet: 1.859 = 19 %
Personbiler på sommerdæk, hele landet: 8.146 = 81 %
Personbiler på vinterdæk, vest for Storebælt: 1.251 = 17 %
Personbiler på sommerdæk, vest for Storebælt: 5.939 = 83 %
Personbiler på vinterdæk, øst for Storebælt: 608 = 22 %
Personbiler på sommerdæk, øst for Storebælt: 2.207 = 78 %

Kayas Pizza box