TID TIL BÆRSNAPS

Repair2go

Her i august, hvor lyngen blomstrer smukt, er det tid at tage ud på heden og plukke bær. Bærrene kan bruges til mange forskellige ting, og her kommer et par gode forslag.

Revling

Revlingplanten er almindelig på mange af de vestjyske heder – nogle steder er den endda helt dominerende. Det er ikke svært at finde planten med de lange, krybende skud og de små blade, og som regel finder man også fine, sorte bær på planterne.

Det er bærrene, man bruger. De smager ikke i sig selv af ret meget og var fattigmandskost i gamle dage. Men hvis man lægger dem i sprit, bliver man overrasket både over den smukke, røde kulør og over den fine smag.

Man plukker en posefuld, og så skyller man bærrene og lader dem tørre. Ifølge Globs Brændevinsborg, som for mange er den store klassiker på markedet, skal man vente på, at en lille, ildesmagende tæge – æ swotbærmand – skal kravle væk. Jeg har nu aldrig set ham.

Revling med sorte bær og små blade – tyttebær med røde bær og større blade

Men derefter hælder man bærrene på en flaske, dækker med vodka eller Brøndums Snaps (den klare!) og lader det trække frem til jul. Så filtrerer man bærrene fra og har en herlig snaps.

En lille ting til sidst: Nogle gange kan man gå rundt i revlingplanter et stykke tid og ingen bær finde. Det kan være et dårligt år for bærsætningen, måske på grund af frost i foråret eller tørke, eller det kan være ene hanplanter, man går rundt i. Dem er der ingen bær på. Men ude i Husby Klit eller Nationalpark Thy har jeg ikke oplevet problemer med at finde bærrene.

Tyttebær

En anden bærplante, som kan bruges til snaps, er tyttebær. Også tyttebær er en almindelig plante på heden, gerne hvor jordbunden har været forstyrret.

Planten er en lav busk, som er let at kende på de blanke, grønne blade med små, sorte prikker på undersiden. Og så selvfølgelig på de flotte røde bær, der er modne her sidst i august.

Det er selvfølgelig dem, man bruger til snaps. De giver en meget kraftig snaps – nogle vil sige alt for stærk. Til gengæld er tyttebær fortrinlige til syltetøj til et ordentligt stykke kød. Frøken Jensens Kogebog har en udmærket opskrift, og af en eller anden grund smager hjemmelavet tyttebærsyltetøj altså meget bedre end IKEA’s.

Og alle de andre

Men der er adskillige andre muligheder.

Blåbærrene er rigtig fine, også til snaps. Planterne – altså ikke haveplanterne men de rigtige, vilde blåbær – er ikke helt så lette at finde som de førnævnte. Man skal lede på skyggede, nordvendte skrænter, og i øvrigt er sæsonen for at plukke blåbær nok ved at være ovre for i år.

Blåbær med de grønne og kantede stængler - her desværre uden bær

I øvrigt forveksles blåbærplanten meget tit med mosebøllen, hvis bær faktisk er endnu mere blå. Til gengæld er de meget mere fade i smagen. Den rigtige blåbærplante kendes på de grønne og kantede grene.

Mosebølle med de blåduggede bær

Endelig skal nævnes enebærrene, som også giver en fin snaps, men med en helt anderledes og harpiksagtig smag. Enebærbuskene er ret almindelige på de vestjyske heder, men også her skal man nogle gange lede lidt, før man finder en hunplante med bær. Det er de gamle, blåsorte bær, man bruger, og de skal kun trække nogle få dage. Det er dog lidt for tidligt på sæsonen at gå i lag med dem endnu.

Sønder Vosborg Hede ved Ulfborg med enebærbuske

Kom med ud

Vil man med ud og se planterne og smage lidt på resultatet, er der mulighed for at tage med på en naturvejledertur på søndag den 20. august.

Det foregår i de smukke hedeområder ved Flyndersø, og man skal blot møde op ved indgangen til Hjerl Hedes Frilandsmuseum ved Vinderup klokken 14. Turen er gratis og åben for alle, der kan gå 3-4 kilometer ad stier, og man behøver ikke melde sig til på forhånd.

Temaet for turen er snaps og planter, og man må meget gerne tage en kop kaffe og en plasticpose til bærrene med. Undertegnede er turleder.

Bo Boysen Larsen
Biolog og Naturvejleder