Indsats mod høretab i Holstebro er nødvendig

Alt for mange borgere går rundt med et høretab, der ikke bliver behandlet. Derfor sættes der fokus på høresundheden, når Oticon i samarbejde med Ældre Sagen italesætter hørelse, høretab og risikoen ved et ubehandlet høretab i Holstebro den 19. april.

Rigtig mange i Holstebro lider af høreproblemer. Ifølge Høreforeningen har hver sjette dansker over 18 år i et høretab – og hele 60 procent gør ikke noget ved det. Det er alt for høje tal, hvorfor Ældre Sagen og Oticon er gået sammen om at informere borgerne, når deres landsdækkende turné lægger vejen forbi Holstebro den 19. april med gratis foredrag, høretests og mulighed for at få svar på spørgsmål om høretab i Holstebro Aktivitetscenter, Danmarksgade 13A.

Konsekvenserne ved ubehandlet høretab kan dels risikerer at være et dårligere socialt liv, og dels øget risiko for en lang række sygdomme som Alzheimers, demens og depression for den pågældende. Chefaudiolog Thomas Behrens forklarer, at lyd er essentielt for, at hjernen fungerer optimalt.

– Vi ved fra vores nye Yougov-undersøgelse, at 45 procent af borgerne i Holstebro og resten af regionen føler, at de af og til eller oftere har svært ved at høre, hvad andre sig er til dem. Hørelsen er vital for, at man holder hjernen i gang og får noget ud af livet. Lyd bliver til mening, når hjernen bearbejder lyden, og der skal ofte en personlig oplevelse til, før folk gør noget ved deres høretab, siger Thomas Behrens, MSc, Ansvarlig for Audiologi og leder af Center for Anvendt Audiologisk Forskning hos Oticon, og fortsætter:

– For kan indbyggerne i Holstebro ikke høre, reagerer de måske ved at trække sig socialt tilbage, fordi det er så anstrengende at følge med. Social isolation og følger som fx depression har længe været anerkendt som risikoforøgende faktorer i forbindelse med demens og Alzheimers.

Aldrig for sent at lytte til hørelsen
En ny undersøgelse viser, at det er i mange hverdagssituationer, at borgerne i Holstebro og resten af regionen udsætter deres hørelse for fare. Brug af larmende køkkenredskaber, koncerter, larmende sportevents og høj musik i bilen er alle situationer, hvor man udsætter sig selv og sine ører for fare, der på sigt kan medføre nedsat hørelse. Og faktisk mener 43 procent af danskerne, at de nogle gange eller ofte udsætter deres hørelse for risiko.

Forebyggelse er derfor essentielt, men selvom man er ramt af et høretab, så er det aldrig for sent at gøre noget ved det. På turnéens stop i Holstebro vil det være muligt at få viden om, hvordan man skal forholde sig, hvis man har mistanke om, at man har et høretab, samt hvad man kan forvente sig af den nyeste teknologi inden for høreapparater. Udover Ældre Sagen og Oticon vil det lokale hørecenter også være til stede.

Hele tourplanen kan findes på www.oticon.dk/tilmeld, hvor man også kan tilmelde sig.

Brinks box
Det Gamle Postkontor