Cafè Utopia viser malerier af Majlis Dybkjær

Årets første udstilling på Cafè Utopia viser malerier af Majlis Dybkjær, Holstebro,

keramik af Inge Jensen, Kjellerup og rav/jet smykker af Bjarke Holtzmann, Ravhuset i Hennebjerg ved Nørre Nebel.

Majlis Dybkjær fortæller: ”Jeg har i mange år udelukkende arbejdet med tekstil- fri applikation og maskinbroderi. Lysten til at undersøge og eksperimentere fik mig til at tilføje tekstilbillederne lidt maling, og efterhånden arbejdede jeg mig over i akvarel, collage og blandformer. Nu arbejder jeg primært med akryl og akvarel.

For mig træder billedkunsten ind dér, hvor ordene slipper op. Hovedparten af mine billeder er lavet ud fra et narrativt perspektiv. De rummer altid en fortælling, som er en del af – eller et perspektiv på – en større fortælling. Rammen om fortællingen tager ofte sit udgangspunkt i naturen, som jeg oplever den – både der hvor jeg bor eller på rejser. Naturen rummer oplevelser og mysterier som kan udfordre og gøre en nysgerrig – ligesom relationer mellem mennesker. Denne udfordring, som vækker ens nysgerrighed, er vigtig i forhold til at opdage, at der eksisterer andre og nye fortællinger om det, man umiddelbart ser.”

Inge Jensen fortæller: ”Jeg har fokus på kontrasten mellem hverdagens trivialiteter og gentagelser, øjeblikkets eufori og selvforglemmelse og arbejder skiftevis med disciplin, struktur, spontanitet og lyst til grænseløshed.

At arbejde med leret, undersøge dets muligheder, få det til at bære en form eller lade det selv finde sin form.

Det giver mulighed for at arbejde på 2 forskellige måder: Spontant som med ”Lysår” og tangskulpturer fra min blåvandsserie og mere struktureret og disciplineret som med skulpturer og krukker. Det opfylder de elementære krav, som hverdagen stiller: Behovet for at kunne holde fast i en nødvendig struktur, men også at kunne slippe og lytte indad – og give sig selv lov til at danse på bordene!

Vesterhavet er min væsentligste inspirationskilde.

En tur ved Vesterhavet giver en følelse af at være levende, at være i nuet, at opleve elementernes magt. Blæsten, bølgerne og sandets fygen får én til at opleve ”livspulsen”, og giver en lykkeoplevelse, som også bagefter er en lise for sjælen. Man bliver klogere, når man oplever en hel verden i detaljen, får forståelsen for detaljens betydning i helheden og der ved også for den enkeltes betydning i den store sammenhæng”.

Der var engang…..

sådan starter de fleste eventyr. Og Bjarke Holzmann`s eventyr med sine smykker har naturligvis også sådan en begyndelse.

Bjarke var på stranden den 6/2 97 for at lede efter rav. Aldrig før eller siden havde han set det, der mødte hans skue. En meter bred og 10 cm høj bræmme af sandormens ånderør lå så langt øjet rakte v. Henne Mølleå. Og der var rav, masser af rav –  en kæmpe håndfuld blev det til!! Og med denne håndfuld rav fulgte en vision, der viste Bjarke hele vejen til der, hvor han står i dag.

Bjarke flyttede til Hennebjerg og indrettede butik på 1.sal i sit hus, senere byggede han en ny butik der.

Men i 2008 købte Bjarke ejendommen på Vesterkærvej 10. En gammel stald blev væltet, hele grunden samt det tilhørende hus blev totalrenoveret og en ny butik/værksted på 100m2 blev opført. Butikken er noget af det smukkeste, man kan forestille sig, og næppe det man tænker af finde ude på Søren Tyndskids mark. 85m2 smykkeeldorado udelukkende med egenfremstillede unika smykker.

Ud over ravet bruger Bjarke en sort sten kaldet Jet. Han fandt den ved et tilfælde på stranden, fordi hans intuition sagde ham, at den måtte kunne anvendes sammen med ravet.

Jet er en dyb-sort, silkeagtig halvædelsten dannet af 65 mio. gammel træ, som dybt nede i jorden blev udsat for enorme tryk og temperaturer. Træet omdannedes, ja næsten til diamant, 98% kulstof, let som ravet, og samme fremstillingsprocedure.

En super spændende, overset dansk smykkesten, som gør sig fantastisk sammen med ravet og sølvet.

Udstillingen kan ses i Café Utopia i januar og februar.

Der er fernisering den 11. januar kl. 16.00, her vil kunstnerne være tilstede, og Café Utopia serverer en lille forfriskning.

De unge MGJ elever Asbjørn Dissing Paavo og Mikkel Frees Steensej vil underholde på Keybord og kontrabass.

Vi håber mange vil lægge vejen forbi til et par hyggelige timer.

Brinks box
Det Gamle Postkontor